Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ποιοι δικαιούνται τα οικογενειακά επιδόματα -Αναλυτικοί πίνακες

Οι πιο «αδύναμες» οικονομικά οικογένειες θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος από τα 750 εκατομμύρια ευρώ που θα «μοιραστούν» φέτος μέσω του ΟΓΑ μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νέα «οικογενειακά επιδόματα», δηλαδή το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (από το πρώτο παιδί) και την πρόσθετη παροχή των 500 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και πάνω.

Την ενίσχυση των οικονομικά «ασθενέστερων» -με... θεωρητικό μόνο πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος από κάθε πηγή έως τις 45.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος- αποκαλύπτει ο «οδηγός» υπολογισμού των επιδομάτων τον οποίο εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Με βάση τον «οδηγό» και τα δύο επιδόματα «χάνονται» από τις οικογένειες με εισόδημα κάτω των 45.000 ευρώ. Περισσότερο κερδισμένοι είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 13.000 ευρώ.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων -που, σύμφωνα με τον νόμο, είναι 40 ευρώ τον μήνα και θα έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή τέλη Ιουνίου, με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και του ειδικού εντύπου Α21 στο TaxisNet, την κατάθεση δικαιολογητικών και τον τελικό έλεγχο των δικαιούχων- ενισχύει τις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τα περισσότερα παιδιά.

Αντίστοιχα, το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (που, κανονικά, καταβάλλεται σε τρεις δόσεις) το «χάνουν» όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 45.000 ευρώ (ο νόμος προβλέπει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για της οικογένειας με 4 τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν άνω των 4 τέκνων) και στηρίζει οικογένειες με πολύ χαμηλότερο εισόδημα και πολλά παιδιά.

«Ο εισοδηματικός περιορισμός διασφαλίζει ότι οι παροχές θα χορηγούνται στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες», υπογραμμίζεται στον «οδηγό» του υπουργείου.

Ελεγχος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων θα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων αφού γίνουν οι φορολογικοί και οι άλλοι έλεγχοι και διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική βάση των δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων που προβλέπεται να διενεργούνται σε όλα τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά των δικαιούχων για να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις παράνομης καταβολής επιδομάτων. Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή του ΟΓΑ, Δ. Κοντού, στην «Η», εφόσον γίνουν οι εκκαθαρίσεις από το ΚΕΠΥΟ ο Οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει τις πρώτες πληρωμές εντός του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου