Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Προσθετικά μέλη θα «αισθάνονται» τις περιβαλλοντικές συνθήκες

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα των προσθετικών μελών έκαναν επιστήμονες στο Ισραήλ, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν εξελιγμένο αισθητήρα που θα δώσει τη δυνατότητα στο τεχνητό δέρμα να αισθάνεται όχι μόνο την αφή, αλλά επίσης την υγρασία και τη θερμοκρασία!

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion – Israel δημιούργησαν για πρώτη φορά έναν εύκαμπτο αισθητήρα, ο οποίος θα τοποθετείται στο δέρμα των προσθετικών μελών, επιτρέποντας σε όσους τα χρησιμοποιούν να έχουν μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος ρητίνης και νανοσωματίδια χρυσού, γύρω από τα οποία υπήρχαν συνδετικά μόρια και όταν βρίσκονταν σε συγκεκριμένο υπόστρωμα, η διεύθυνση της ηλεκτρικής ενέργειας άλλαζε αναλόγως την πλευρά προς την οποία εκείνο λύγιζε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λειτουργία του νέου αισθητήρα βασίζεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα, δεν αντιλαμβάνεται μόνο την αφή, αλλά παράλληλα τη θερμοκρασία και την υγρασία ταυτοχρόνως.

«Ο νέος αισθητήρας είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο ευαίσθητος στην αφή σε σχέση με εκείνους που υπάρχουν σήμερα, οι οποίοι βασίζονται σε συστήματα ηλεκτρονικού δέρματος», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο καθηγητής Hossam Haick. Επίσης, όπως συμπληρώνει, είναι πολύ σταθερός και θα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιφάνειες ανεξάρτητα από το σχήμα τους, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι επιστήμονες καταφέρουν να τον ενσωματώσουν σε τεχνητό δέρμα προσθετικών μελών, οι ασθενείς θα μπορούν να αντιλαμβάνονται τις περιβαλλοντικές συνθήκες κανονικά.

Πηγή: inews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου