1) Διαβάστε προσεχτικά τις συστάσεις για την ηλικία που υπάρχουν επάνω στις συσκευασίες των παιχνιδιών και επιλέξτε κάποιο που να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας, τα ενδιαφέροντά του, αλλά και το επίπεδο ικανοτήτων του. Επίσης, διαβάστε τις ενδείξεις και αντενδείξεις που πιθανώς να αναγράφονται στη συσκευασία.
2) Πετάξτε τη συσκευασία και όλα τα περιττά κομμάτια που μπορεί να υπάρχουν στο παιχνίδι, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τα καταπιεί το παιδί.
3) Για μωρά κάτω του ενός έτους, επιλέξτε παιχνίδια πολύχρωμα και ελαφριά, με διαφορετικές υφές και από μη τοξικά υλικά. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μαθαίνουν αποκλειστικά μέσα από τις αισθήσεις τους, και συνηθίζουν να βάζουν τα πράγματα στο στόμα τους για να τα εξερευνήσουν.
4)Μη δίνετε στα μικρά παιδιά παιχνίδια που περιλαμβάνουν μικρά αντικείμενα ή εξαρτήματα, γιατί μπορεί να τα καταπιούν.
5) Εξετάστε καλά το παιχνίδι για να βεβαιωθείτε πως δεν έχει αιχμηρές άκρες, σημεία από γυαλί ή μέταλλο. Παιχνίδια με τέτοια χαρακτηριστικά δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά κάτω των οκτώ ετών.
6) Παιχνίδια με κορδόνια ή κορδέλες δε θα πρέπει να τοποθετούνται σε κούνιες ή πάρκα για μωρά.
7) Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, πείτε τους πως είναι σημαντικό να κρατήσουν παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, έχουν αιχμηρές άκρες ή περιέχουν μικρά αντικείμενα μακριά από τα μικρότερα αδερφάκια τους.
8) Διατηρείτε τα παιχνίδια σε καλή κατάσταση. Πετάτε όσα είναι σπασμένα ή αλλοιωμένα για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.
9) Επιλέγετε πάντα ποιοτικά και επώνυμα παιχνίδια.
10) Τέλος, για το καλό των παιδιών σας, αλλά…και το δικό σας, μάθετε στα παιδιά, από όταν είναι ακόμα μικρά, πως πρέπει να μαζεύουν τα πράγματά τους όταν τελειώνουν το παιχνίδι.
Πηγή: Παιδόραμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου