Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Βόλος: «Mια μέρα γιορτής, 365 μέρες φροντίδας»

Με κεντρικό σύνθημα «Μια μέρα γιορτής,365 μέρες φροντίδας» , ο Δήμος Βόλου σχεδιάζει την υλοποίηση ενός πλούσιου προγράμματος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρώμενα και κυρίωςν δημιουργικές δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Βόλου, με στόχο την καλλιέργεια οικολογικής και κοινωνικής συνείδησης, ώστε να εξελιχθούν σε ευαισθητοποιημένους αυριανούς πολίτες.

Οι φετινές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας, θα πραγματοποιηθούν με κύριο αρωγό το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του Δήμου Βόλου που θα παράσχει τις υποδομές του και το προσωπικό του σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.

Οργανωτικά, τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, η Υπηρεσία Πρασίνου και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Βόλου. Συμμετέχουν, επίσης, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών Ν. Μαγνησίας, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, η θεατρική ομάδα «ΔραΠαίκτες» και το μουσικό σχήμα Red Wine Band.

Βασικός στόχος είναι οι φετινές εκδηλώσεις να μην περιοριστούν σε έναν συμβολικό καθαρισμό ακτών, αλλά να γίνει μια προσπάθεια διαφορετικής προσέγγισης των παιδιών, μέσω της δημιουργικής απασχόλησης και της βιωματικής εμπειρίας. Οι εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες ξεκινούν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, στην Πλατεία Επτά Πλατανίων, στον περιβάλλοντα χώρο του ΙΕΚ του Δήμου Βόλου (Ρήγα Φεραίου με Χείρωνος).

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 3/6/2013 & Τρίτη 4/6/2013, 9 π.μ. -12 μ.μ.

α) Δημιουργικά – Εικαστικά Εργαστήρια για παιδιά δημοτικού:

· Συμμετοχική ζωγραφική με θέμα το περιβάλλον

Σε μεγάλη επιφάνεια τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τμήματα αυτής με θέμα το περιβάλλον. Στο τέλος θα δημιουργηθούν έργα μεγάλων διαστάσεων τα οποία με τη συμμετοχή όλων των παιδιών (επίβλεψη τμήμα Γραφιστικής ΔΙΕΚ).

· Ζωγράφισε τη δικιά σου Γη

Σε έτοιμες μπάλες από Papier-mâché τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τη γη όπως θα ήθελαν να είναι (επίβλεψη τμήμα Γραφιστικής ΔΙΕΚ).



· Εργαστήρι Κεραμικής

Τα παιδιά δημιουργούν με πηλό (οικολογικό υλικό), (επίβλεψη τμήμα Κεραμικής ΔΙΕΚ)

· Εργαστήρι ενδύματος

Ανακυκλώστε τα παλιά σας ρούχα, μην τα πετάτε! Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μαζί τους ένα παλιό τους ρούχο (tshirt ή τζήν) και να το μετασκευάσουν σε αξεσουάρ με οικολογικό μήνυμα (επίβλεψη τμήμα Ενδυματολογίας ΔΙΕΚ)

· Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής

Τα παιδιά παίζουν με το ζυμάρι και δημιουργούν κουλουράκια σε σχήματα με οικολογικό μήνυμα (επίβλεψη τμήμα Μαγειρικής τέχνης ΔΙΕΚ)

· Εργαστήρι κοσμήματος

Τα παιδιά φέρνουν μαζί τους άχρηστα μικροαντικείμενα (παλιά κατεστραμμένα κολιέ των μαμάδων τους, παιχνίδια μινιατούρες, πλαστικά μπουκάλια νερού, μικρά κορδόνια, κουμπιά κλπ) και τα μετατρέπουν σε κοσμήματα ανακυκλώνοντάς τα (επίβλεψη τμήμα Κοσμήματος ΔΙΕΚ)

· Φτιάξε το κήπο σου

Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βόλου τα παιδιά μαθαίνουν για τη φύτευση και περιποίηση των φυτών, ενώ παράλληλα ενημερώνονται για την κομποστοποίηση των πράσινων υπολειμμάτων (επίβλεψη Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Βόλου).

· Θεατρικό εργαστήρι Ιστός αράχνης

Παιχνίδι ρόλου από θεατρική ομάδα (επίβλεψη Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα)

· Δημιουργία τρισδιάστατου κολλάζ με παλιά αντικείμενα

Τα παιδιά κολλούν ή αγκιστρώνουν πάνω σε μια κατασκευή παλιά παιχνίδια, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες κλπ και τμηματικά δημιουργούν μια εικαστική εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα - άχρηστα υλικά (επίβλεψη τμήμα Γραφιστικής ΔΙΕΚ).

Το κλείσιμο των δραστηριοτήτων θα γίνει την Τετάρτη 5/6/2013 το απόγευμα στον ίδιο χώρο, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο του ΔΙΕΚ Βόλου, με ανοικτές στο κοινό εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, από τις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η έκθεση των εικαστικών δημιουργιών των παιδιών των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στα εργαστήρια των δύο προηγούμενων ημερών και παράλληλα, θα υπάρχουν Περίπτερα Ενημέρωσης του Δήμου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για περιβαλλοντικά θέματα, έκθεση βιβλίου του Συλλόγου Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών Ν. Μαγνησίας με θέμα το περιβάλλον, ανταλλακτική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας. Τέλος, ταυτόχρονα θα προβάλλονται βίντεο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου με αναφορά στο αστικό τοπίο και στο περιβάλλον, με θέμα «Ένας δρόμος, μια ιστορία».

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη θεατρική παράσταση «τελμΑ» από τους ΔραΠαίκτες στις 8 το βράδυ και με τη μουσική συναυλία του γνωστού βολιώτικου μουσικού σχήματος Red Wine Band, στις 9 το βράδυ.

Πηγή: localit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου