Διχάζει η νέα τάση των γυναικών που κυοφορούν να γεννούν τα παιδιά τους σε δεξαμενές μαζί με δελφίνια, προφανώς σε μια υπερβολική αλλά και παραλλαγμένη εκδοχή του φυσιολογικού τοκετού στο νερό.
Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του το Discovery News, όλο και περισσότερα ζευγάρια εξετάζουν την πρακτική του «υποβοηθούμενου τοκετού με δελφίνια», εκτιμώντας ότι χαλαρώνει τη μητέρα.
Ένα από αυτά τα ζευγάρια είναι ο Adam και ηHeather Barrington, από τη βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι περιμένουν το μωρό τους τον Ιούλιο και έχουν ήδη επισκεφτεί τοΙνστιτούτο Sirius στη Χαβάη για να οργανώσουν τον ιδιότυπο υποβοηθούμενο τοκετό.
«Έχει να κάνει με την επανασύνδεση των ανθρώπων με τα δελφίνια ώστε να μπορούμε να συνυπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο μέλλοντας πατέρας.
Στην ιστοσελίδα του το ερευνητικό Ινστιτούτο Sirius, το οποίο απαρτίζεται από επιστήμονες που ειδικεύονται στα δελφίνια, αναφέρει ότι «οι Βρετανοί γιατροί αποδέχονται τον τοκετό στο νερό, ο οποίος προτείνεται για γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους».
«Παγκοσμίως έχουν γίνει χιλιάδες επιτυχημένοι τοκετοί στο νερό. Ο αρχικός ενθουσιασμός για την τεχνική αυτή έχει μεγαλώσει και τα πλεονεκτήματα της (τεχνικής) για την μητέρα και το παιδί επιβεβαιώνονται», επισημαίνεται.
Ωστόσο, ιατρικές έρευνες αντικρούουν αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι ο τοκετός στο νερό, χωρίς καν την ύπαρξη δελφινιών, ενδεχομένως εγκυμονεί κινδύνους για τα νεογνά.
Ειδικότερα σε έρευνα με τίτλο «Water birth: A near-drowning experience» που δημοσιεύθηκε το 2002 στην επιστημονική επιθεώρηση Παιδιατρικής, η ερευνήτρια Sarah Nguyen αμφισβήτησε την ασφάλεια του τοκετού στο νερό και ανέφερε περιστατικά νεογνών που κατάπιαν νερό, ακόμα και περιττώματα κατά τη διάρκεια της γέννας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις και πνευμονία.
Εκτός αυτού, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας δεν συστήνει τον τοκετό στο νερό, χαρακτηρίζοντας ασφαλέστερη τη γέννα στο νοσοκομείο.
Από την άλλη πλευρά μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας υπεραμύνεται του φυσιολογικού τοκετού στο νερό, κάνοντας λόγο για πλήθος ευεργετημάτων προς τη μητέρα αλλά και το παιδί.
Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά νέες τάσεις και παραλλαγές επιστημονικών αποδεκτών πρακτικών, καθώς εγκυμονούν κινδύνους.
Πηγή: econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου