Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πρόσωπο: Κέλλυ Σκλαβούνου

Η Κέλλυ Σκλαβούνου είναι από την περασμένη Κυριακή πρωταθλήτρια Ελλάδας στην καλλιτεχνική ιππασία-ντρεσάζ- στην κατηγορία ενηλίκων. Ενός αθλήματος με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, με υψηλή αυτοπειθαρχία αλλά και εξαιρετική συνεργασία με το άλογο. «Είναι η συγχρονισμένη κολύμβηση στην ιππασία», μας λέει. «Ένα μπαλέτο με το άλογο, σε ένα στίβο 20 επί 60 μέτρα, με ασκήσεις ακριβείας, που όλα πρέπει να βγαίνουν αβίαστα».

Πολλές ώρες προετοιμασίας, καθημερινή προπόνηση, ειδικά σεμινάρια για τους αγώνες, ατελείωτες ώρες συνεργασίας με το άλογο, ψυχολογική προετοιμασία- αυτά απαιτούνται από έναν αθλητή δεξιοτεχνίας για τα πέντε κρίσιμα λεπτά παρουσίασης με το άλογο, μπροστά τους κριτές. Η νίκη αυτή που πιστώνεται, στην ίδια ή το άλογο; «Είμαστε ομάδα! Αλλά ακόμα και αν υπάρξει αποτυχία, ποτέ δεν φταίει το άλογο, που ήδη σου δίνει πολλά με μεγάλη ανιδιοτέλεια. Η επιτυχία είναι το κάτι παραπάνω. Αλλά η σχέση με το άλογό μου είναι ξεχωριστή. Χτίζεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, όχι μόνο με τις ασκήσεις, αλλά με τη φροντίδα του, την αβίαστη επικοινωνία».

Η Κέλλυ Σκλαβούνου δεν είχε όμως να ξεπεράσει μόνο τις δυσκολίες για την προετοιμασία σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα, με υψηλό ανταγωνισμό. Η δυσλεξία, από την οποία ταλαιπωρείται από τα παιδικά της χρόνια, έμοιαζε πριν από λίγα χρόνια αξεπέραστο εμπόδιο. Από τη Β' Δημοτικού τα προβλήματα εμφανίστηκαν μεγάλα- στη μαθησιακή διαδικασία, στις σχέσεις με τους μαθητές, τους καθηγητές, στις φιλίες, που μετρούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάπου εδώ ήρθε η ενασχόλησή της με την καλλιτεχνική ιππασία. Η αγάπη της για τα άλογα έδωσε την ώθηση για μια δραστηριότητα, που οι ίδιες οι απαιτήσεις της έγιναν πρόκληση για την Κέλλυ ώστε να αρχίσει να ξεπερνά σταδιακά τις αρνητικές παρενέργειες της δυσλεξίας. «Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον έμαθα να μην πανικοβάλλομαι, και αυτό βλέπω ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις ακόμα και στις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο, στην καθημερινή μου ζωή».

Η Κέλλυ Σκλαβούνου, ήδη πρωταθλήτρια σε πολλές διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια ένιωσε την ανάγκη να απλώσει χέρι βοήθειας σε χιλιάδες παιδιά, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλεξίας, με σοβαρές μαθησιακές και ψυχολογικές επιπτώσεις, αλλά και διαταραχές στην οικογένεια. «Τελικά τα κατάφερα και να κάνω πρωταθλητισμό και να διακριθώ για τις επιδόσεις μου στο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Ένιωσα λοιπόν ότι οφείλω προς τα παιδιά με δυσλεξία να τους μεταδώσω ότι αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και αγάπη γι' αυτό που κάνεις.»

Η Κέλλυ Σκλαβούνου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια να κάνει ομιλίες σε σχολεία, διαλέξεις όχι σαν ψυχολόγος, σαν ειδικός αλλά, όπως λέει η ίδια, σαν «περήφανη δυσλεκτική». «Δεν θέλω κανένα παιδί με δυσλεξία να νιώθει ότι μειονεκτεί ή ότι δεν μπορεί να βάλει στόχους και να τους πετύχει. Όταν έχεις δυσλεξία ορθώνεται ένας τοίχος από ανθρώπους που σου λένε ότι δεν μπορείς. Με τις πρωτοβουλίες μου θέλω να συμβάλω στο να πέσουν αυτά τα τείχη δυσπιστίας και αποξένωσης».

Δώστε ευκαιρίες
Παροτρύνει τους γονείς να δώσουν στα δυσλεκτικά παιδιά ευκαιρίες για δραστηριότητες, που θα τα βοηθήσουν στη ζωή. «Η εμπειρία μου είναι πως αν ένα παιδί διακρίνεται σε κάτι, έχει μια εξωσχολική κλίση -για μένα ήταν η ιππασία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό- τότε αποκτά σιγουριά για τις δυνάμεις του, αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει στα μαθήματα, στη ζωή». Ωστόσο, η ιππασία είναι ένα σπορ δυσπρόσιτο για οικογένειες που μάλιστα μπορεί να υποφέρουν από την κρίση. Η Κέλλυ δεν συμφωνεί. «Αν και το σπορ δεν είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας, θα ήθελα να πω ότι μαθήματα ιππασίας μπορούν να γίνουν με 20 ευρώ ή και λιγότερα. Ωστόσο, η γκάμα των ενδιαφέροντων ενός παιδιού που αντιμετωπίζει δυσλεκτικές δυστοκίες μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη. Αρκεί και οι γονείς να σκύψουν στο πρόβλημα με ενδιαφέρον».

Τα σχέδια της Κέλλυς Σκλαβούνου; Άμεσα να υπερασπιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο της στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Θα συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά το μεγάλο της όνειρο είναι η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς του Ρίο. «Θέλω να είμαι αυτή που θα τιμήσει τη σημαία μας, όπως έχω κάνει ήδη έξι φορές σε διεθνή ιπποδρόμια και να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος». Για την κρίση και τα αδιέξοδα των νέων, έχει να πει τούτο: «Όταν μια πόρτα είναι κλειστή να την ανοίξεις, αν είναι κλειδωμένη να την γκρεμίσεις, θέλει υπομονή, θέληση, προσπάθεια. Οι Έλληνες είμαστε μαχητές, ταλαντούχοι, έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Του Ευτύχη Παλλήκαρη στην Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου