Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΑΠΘ: Ημερίδα για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά

Hμερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά: Παραδείγματα καλών πρακτικών» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση παιδιών Ρομά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ιδρύματος, Ευαγγελία Τρέσσου.

Στην ημερίδα θα προβληθούν οι δράσεις, το υλικό και οι πρακτικές που σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, με στόχο τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή όλων των παιδιών, Ρομά και μη-Ρομά, στις μικτές πολυπολιτισμικές τάξεις τους.

Η διαφοροποιημένη διδασκαλία, οι διαθεματικές και βιωματικές διδακτικές προσεγγίσεις (π.χ. διδασκαλία γλώσσας, μαθηματικών και άλλων γνωστικών αντικειμένων, μέσω της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της μουσικής) αξιοποιούνται προκειμένου η μάθηση και η διδασκαλία να γίνουν εμπειρίες συναρπαστικές και αποτελεσματικές για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν για την κινητοποίηση, ενημέρωση και ενδυνάμωση της κοινότητας Ρομά αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, για την επίτευξη ουσιαστικής συνεργασίας για την εκπαίδευση των παιδιών.

Οι πρακτικές που θα παρουσιαστούν στην ημερίδα αφορούν σε κάθε τάξη και όχι αποκλειστικά σε σχολεία και εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά Ρομά. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου