Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι ύπουλες θερμίδες του fast food

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει διαδραματίσει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η έλλειψη χρόνου έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και τη σημαντική υποβάθμιση των διατροφικών συνηθειών. 

Το «γρήγορο» φαγητό είναι πλέον μια καθιερωμένη λατρεία. Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για το βάρος μας;

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας Harvard Pilgrim και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ υποστήριξε ότι τα άτομα τείνουν να υποεκτιμούν σε σημαντικό βαθμό τις προσλαμβανόμενες θερμίδες όταν γευματίζουν σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Κυρίως οι έφηβοι είναι εκείνοι που είναι οι περισσότερο ανίδεοι της ενεργειακής τους πρόσληψης, με τους περισσότερους αυτών να θεωρούν ότι τα γεύματα περιέχουν περίπου το ένα τρίτο των θερμίδων που πραγματικά περιέχουν.

Συγκεκριμένα, το 34% των εφήβων υποεκτιμούσαν τις θερμίδες που προσλάμβαναν από τα γεύματά τους σε ταχυφαγεία, με το αντίστοιχο ποσοστό των ενηλίκων να διαμορφωνόταν στο 20-23%. Μάλιστα, οι έφηβοι υποεκτιμούσαν τις θερμίδες κατά περίπου 260 θερμίδες, ενώ οι ενήλικες κατά 175. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 25% όλων των συμμετεχόντων πίστευαν ότι είχαν καταναλώσει 500 θερμίδες λιγότερες από την πραγματικότητα.

Η αναζήτηση σωστής πληροφόρησης και γνώσης είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη αλλαγών. Έτσι, τόσο οι ίδιοι οι καταναλωτές όσο και οι επιστήμονες στο χώρο υγείας πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου