Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Παιδιά από προηγούμενο γάμο: πώς να το χειριστώ

Οι γάμοι αυξάνονται και πληθύνονται και μαζί τους – δυστυχώς - και τα διαζύγια. Άρα διόλου απίθανο να αγαπήσετε και να θελήσετε να παντρευτείτε έναν άνδρα που έχει ήδη παιδί ή παιδιά από προηγούμενο γάμο. Δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξ αρχής. Ό,τι ακολουθήσει δεν είναι προϊόν επιστημονικής μελέτης και πολύχρονων σπουδών. Με λίγα λόγια οι θέσεις και οι απόψεις που ακολουθούν δεν υπογράφονται από ειδικό ψυχολόγο αλλά από βιώματα και προσωπικές εμπειρίες. Άλλωστε, όπου υπάρχουν παιδιά οι χειρισμοί είναι λεπτοί και η ώριμη σκέψη σε κάθε απόφαση βασικό κριτήριο. 

Αν ο άνδρας που γνωρίσατε πρόσφατα είναι διαζευγμένος με παιδιά να είστε προετοιμασμένες να λαμβάνετε υπ' όψιν, σε όλα όσα σκέφτεστε να κάνετε με τον άνδρα αυτόν, τα παιδιά του αλλά και την πρώην γυναίκα του. Γι αυτόν είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής του και δεν μπορεί - σε κ.σ - να λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτά.

Επίσης, ξεκαθαρίστε αν επιθυμεί να κάνει και άλλα παιδιά. Οι περιπτώσεις όπου δεν θέλει και δεν θέλετε ή που θέλει και θέλετε είναι ευτυχείς. Στις αντίθετες απόψεις, ξανασκεφτείτε το. Η αγάπη σας για εκείνον και η επιθυμία σας για παιδιά θα ζυγίσει τα πράγματα. 

Το κεφάλαιο «πρώην σύζυγος» είναι μεγάλο και πολύπλευρο και τυχερές όσες βρεθείτε ανάμεσα σε δυο ώριμους, πολιτισμένους ανθρώπους που απλά πήραν από κοινού και εξίσου πολιτισμένα την απόφαση να χωρίσουν. Αν η όλη διαδικασία περιλαμβάνει διαμάχες, δικαστήρια και έντονες αντιδράσεις… υπομονή. Αν αυτόν τον άνδρα τον αγαπάτε κάντε υπομονή, δείξτε κατανόηση και μειώστε στο ελάχιστο τις σχετικές αναφορές. Επιτρέψτε του να σας λέει ο ίδιος ό,τι και όποτε εκείνος νιώθει ότι επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σας. 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να βρείτε τους λόγους που τελικά χώρισε με την πρώην σύζυγο του. Μήπως εκείνη κάτι συνειδητοποίησε που εσείς ακόμη δεν μπορείτε να αντιληφθείτε. Από την άλλη, μια σχέση αποτελείται από δυο πρόσωπα και η αλληλεπίδραση αυτών διαμορφώνει την ποιότητα αυτής. Και επιπλέον, θα έπρεπε να αποτελούν αποτρεπτικό στοιχείο και όλοι οι προηγούμενοι χωρισμοί της ζωής του, αλλά πόσο παράλογο μπορεί να είναι αυτό; Αν όμως τα αίτια του χωρισμού συμπεριλαμβάνουν ξυλοδαρμούς και λοιπές απαράδεκτες συμπεριφορές καλύτερα ας το αποφύγετε. Όχι, μάλλον δεν θα είστε εσείς αυτή που θα τον αλλάξει, μην απατάστε.

Την πρώην γυναίκα του πολύ πιθανόν να μην την συναντήσετε ποτέ ή τελοσπάντων ελάχιστες φορές. Τα παιδιά του όμως έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και την καρδιά του. Και το τελευταίο που επιθυμούν και εκείνα μετά το διαζύγιο των γονιών τους είναι να βιώνουν τις ασταθείς σχέσεις της μητέρας και του πατέρα τους.

Με λίγα λόγια, αποφύγετε αρχικά να τα γνωρίσετε, μέχρι τουλάχιστον να νιώσετε ότι βλέπετε τον μπαμπά τους σοβαρά και ότι τον αγαπάτε πραγματικά. Σταδιακά και σε ουδέτερο έδαφος μπορείτε να αρχίσετε να έχετε κάποιες επαφές. Το σπίτι του μπαμπά τους είναι και σπίτι τους και θα πρέπει να σας αποδεχτούν ως ύπαρξη για να νιώσουν άνετα να σας είστε όλοι μαζί εκεί. Το δικό σας σπίτι είναι ένα άγνωστο «στρατόπεδο» γι' αυτά και θα νιώσουν ακόμη πιο άβολα.

Ένα φιλικό σπίτι που θα έχει και άλλα παιδιά μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Ή να τους συναντήσετε κάπου που θα έχουν πάει βόλτα. Έτσι, συνεχίζουν να αισθάνονται ότι αυτά παραμένουν μια δεμένη ομάδα με τον μπαμπά τους στην οποία σταδιακά σας δέχονται μειώνοντας κατά πολύ τα ανταγωνιστικά αισθήματα που τυχόν έχουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα παιδιά έχουν ισχυρό ένστικτο και οι «ψεύτικες» και υπερβολικές συμπεριφορές απορρίπτονται ασυζητητί. Μην προσπαθήσετε με διάπλατα χαμόγελα και υπέρμετρη καλοσύνη να κερδίσετε τη συμπάθεια και την αποδοχή τους. Αρκεί να είστε ήρεμες και φιλικές. Θα δείτε, θα σας πλησιάσουν από μόνα τους με τον τρόπο τους και θα σας εκφράσουν την συμπάθεια τους με τον πιο γλυκό τρόπο. Αφήστε τον χρόνο και τις εποικοδομητικές συναντήσεις να σας φέρουν κοντά και όχι τα πολλά και εντυπωσιακά δώρα. Τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως χειριστικά και ξέρουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις.

Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε η μαμά τους. Μην προσπαθήσετε από τις πρώτες συναντήσεις σας να τους περάσετε δικά σας μηνύματα, αρχές και «πιστεύω». Αποφύγετε και τα σχόλια για την συμπεριφορά ή ακόμη και το ντύσιμο τους στον αγαπημένο σας. Θα του είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο να δικαιολογείται για όλα αυτά σε εσάς.
Όλο αυτό το δέσιμο απαιτεί το χρόνο του να συμβεί και να γίνεται «οικογένεια». Γιατί όταν παντρευτείτε και κάνετε και τα δικά σας παιδιά θα είστε όλοι οικογένεια και θα νοιάζεστε για τα παιδιά του άνδρα σας πραγματικά σαν να είναι δικά σας. Είναι κομμάτι του άνδρα που αγαπάτε και αδέλφια με τα δικά σας παιδιά.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή γιατί οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί με ξεχωριστές προσωπικότητες. Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται υπομονή, κατανόηση και καθόλου εγωισμούς και ακραίες αντιδράσεις. Όσο δύσκολο είναι για εσάς να δεχτείτε την προηγούμενη ζωή του άνδρα σας και να την ενσωματώσετε στη νέα, κοινή σας καθημερινότητα άλλο τόσο πολύπλοκο είναι και για εκείνον να βρει τις ισορροπίες και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Αλλά, όπως έλεγε και η γιαγιά μου η αγάπη είναι το καλύτερο γιατρικό. Αν υπάρχει, θα δώσει τις λύσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα. 

Πηγή: gamos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου