Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γιατί τα μωρά λένε πρώτα «μπαμπά»...

Γιατί μυρίζει τόσο όμορφα το κεφαλάκι των μωρών; Γιατί τους μιλάμε «μωρουδίστικα»; Και γιατί επιμένουν να λένε πρώτα «μπαμπά»; Στα ερωτήματα αυτά - και σε πολλά άλλα - θέλησε να βρει την απάντηση η κυτταρική βιολόγος και επιστημονική συντάκτρια του περιοδικού «New Scientist» Λίντα Γκιντς, όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί. Το αποτέλεσμα ήταν 18 μήνες αργότερα να γράψει ένα βιβλίο, το «Bumpology» (εκδ. Bantam Press) που αρχές του έτους κυκλοφόρησε στη Βρετανία. Να κάποια από τα θαυμαστά που αποτυπώνει:

- Γιατί µιλάµε στα µωρά «µωρουδίστικα»; Οι γονείς σε όλο τον κόσμο μιλούν τραγουδιστά στα μωρά τους και με λέξεις όπως «αγκού», «μπου» κ.λπ. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν η επιμήκυνση των φωνηέντων εντείνει την ικανότητα των βρεφών να αναγνωρίζουν τις λέξεις, ενώ ο τραγουδιστός τρόπος ομιλίας προσελκύει την προσοχή τους.

- Γιατί µυρίζουν όµορφα; Δεν είναι γνωστό πού οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά του κεφαλιού των βρεφών - οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στα νεογέννητα μωρά. Η δε «γαλατίλα» τους πιθανώς οφείλεται στο ότι η μυρωδιά του σώματος επηρεάζεται απ' ό,τι τρώμε.

- «Γεύονται» τα έµβρυα τα φαγητά που τρώει η µητέρα; Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα των εμβρύων αναπτύσσονται τη 13η-15η εβδομάδα της κυήσεως. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις από το φαγητό της εγκύου περνούν στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, όταν πια το μωρό καταπίνει σχεδόν ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα, «γεύεται» ό,τι έχει φάει η μαμά του. Μελέτες έχουν δείξει πως οι διατροφικές προτιμήσεις της εγκύου επηρεάζουν εκείνες του μωρού της.Για παράδειγμα, τα μωρά γυναικών οι οποίες έπιναν συχνά χυμό καρότου το τελευταίο τριμήνο της κυήσεως, έβρισκαν ιδιαίτερα γευστικό τον χυμό καρότου όταν μεγάλωσαν.

- Γιατί αλλάζουν χρώµα τα µάτια των νεογέννητων; Το χρώμα των ματιών εξαρτάται από τη μελανίνη που παράγει ο οργανισμός. Τα μωρά έχουν πολύ μικρή παραγωγή μελανίνης κατά τη γέννηση, γι' αυτό και τα περισσότερα γεννιούνται με μπλε ή μπλε-γκρι μάτια. Καθώς όμως τα ματάκια τους εκτίθενται στο φως, η παραγωγή αυξάνεται και έτσι αλλάζουν τα μάτια τους χρώμα έως την ηλικία των 6 μηνών. Μετά, δύσκολα θα αλλάξει δραματικά.

- Μπορούν να καταλάβουν το στρες της εγκύου; Η ψυχική διάθεση της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο. Επιστήμονες από το ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι διαπίστωσαν πως όταν οι έγκυοι άκουγαν ευχάριστη μουσική με ακουστικά, τα έμβρυα διεγείρονταν και κουνούσαν τα χεράκια τους, ενώ όταν άκουγαν δραματική μουσική, οι κινήσεις τους περιορίζονταν. Η αιτία γι' αυτές τις επιρροές πιστεύεται ότι είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται αναλόγως με την ψυχική διάθεση της εγκύου.

- Γιατί λένε πρώτα «µπαµπά»; Διεθνείς μελέτες της δρος Μπάρμπρα Λ. Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν δείξει ότι σε όλο τον πλανήτη τα μωρά κατορθώνουν πιο εύκολα να συνδυάζουν πρώτα το «μπ», το «ντ», το «μ», το «γκ» και το «α». Οι πρώτες λέξεις τους, λοιπόν, είναι «μπαμπά» και «μαμά» όχι επειδή είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους, αλλά γιατί τους είναι πιο εύκολο. Το «μπα», όμως, είναι ακόμα πιο εύκολο από το «μα», διότι για να το πουν χρησιμοποιούν τα χείλη, τη γνάθο και την μαλακή υπερώα (το «κρεατάκι» που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος), ενώ για να πουν το «μα» πρέπει να ακινητοποιηθεί η μαλακή υπερώα, κάτι που αποτελεί πιο πολύπλοκη διεργασία. 

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου