Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Ελλάδα δεν επενδύει στα παιδιά της

Kάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκπαίδευση. Αντίθετα, πιο ψηλά είναι οι δαπάνες για Πανεπιστήμια και ΑΕΙ

Σημαντικά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.1% του ΑΕΠ και - μαζί με της Ρουμανίας- είναι οι τρίτες χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Βουλγαρία (3.6%) και την Σλοβακία (4%). Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2011), η Κύπρος διαθέτει τις δεύτερες υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7.2%), μετά την Δανία (7.8%). Ο μέσος όρος δημοσίων δαπανών για την παιδεία στην Ε.Ε είναι 5.34% και στην Ευρωζώνη 5.02%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας βρίσκονται στο 0.91% του ΑΕΠ, όντας υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε (0.86%) και της Ευρωζώνης (0.83%).

Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες της Κύπρου για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης είναι σημαντικά υψηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, πάντοτε αναλογικά με το ΑΕΠ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώνονται και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εδώ η πλήρης έκθεση της Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-13-012/EN/KS-SF-13-012-EN.PDF)

Του Νίκου Χρυσολωρά στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου