Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οι άνθρωποι συναισθάνονται τα «καλά» ρομπότ που υποφέρουν, αλλά θέλουν να απαγορεύσουν τα «κακά» που σκοτώνουν

Μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε απεικόνιση του εγκεφάλου μιας ομάδας ανθρώπων, κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι αισθάνονται λύπη και γενικά συναισθάνονται τα ρομπότ που υφίστανται κακομεταχείριση, λίγο-πολύ όπως θα ένιωθαν αν έβλεπαν ανθρώπους σε παρόμοιες καταστάσεις. Από την άλλη όμως, η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ξεκίνησε μια διεθνή καμπάνια για να απαγορευτούν τα ρομπότ-δολοφόνοι τύπου «Εξολοθρευτή» που μελλοντικά θα μπορούν να σκοτώνουν μόνα τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Γερμανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Ντούιζμπουργκ - Έσεν, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο, χρησιμοποίησαν τη μαγνητική λειτουργική τομογραφία (fMRI) για να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις μιας ομάδας 14 εθελοντών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο, στα οποία τόσο άνθρωποι, όσο και ρομπότ υφίσταντο είτε τρυφερή, είτε βίαιη μεταχείριση.

Η σύγκριση των νευρωνικών αντιδράσεων έδειξε ότι στην περίπτωση της τρυφερής συμπεριφοράς, οι άνθρωποι είχαν παρόμοιες αντιδράσεις είτε επρόκειτο για άνθρωπο, είτε για ρομπότ. Στην περίπτωση της βίαιης συμπεριφοράς, οι άνθρωποι έδειχναν μεγαλύτερη λύπη και γενικά αντίδραση για τους ανθρώπους παρά για τα ρομπότ, αλλά και πάλι λυπούνταν για τα τελευταία, αν και σε συγκριτικά μικρότερο βαθμό.

Η γερμανική έρευνα εντάσσεται στην προσπάθεια να διερευνηθεί καλύτερα όλη η γκάμα των πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, με δεδομένο ότι τα τελευταία στο μέλλον θα έχουν πιο έντονη παρουσία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ως κάθε είδους «σύντροφοι».

Από την άλλη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση Human Rights Watch, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας με στόχο να προωθήσει την ιδέα μιας παγκόσμιας συμφωνίας, που θα δεσμεύει τα κράτη να μην αναπτύξουν αυτόνομα ρομπότ - δολοφόνους, τα οποία θα έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να λαμβάνουν μόνα τους την απόφαση ποιόν θα εξοντώσουν, πότε και πώς.

Η οργάνωση προειδοποιεί για μια μελλοντική «κούρσα ρομποτικών όπλων», αν έστω και μια χώρα κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. «Φονικά οπλισμένα ρομπότ που θα μπορούν να στοχεύουν και να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, δεν πρέπει ποτέ να κατασκευαστούν. Κάποιος άνθρωπος θα πρέπει πάντα να είναι υπεύθυνος, όταν λαμβάνονται αποφάσεις στο πεδίο της μάχης. Τα ρομπότ - δολοφόνοι θα παραβούν τα ηθικά και νομικά όρια και πρέπει να απορριφθούν ως αποτροπιαστικά από την κοινή γνώμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Human Rights Watch, κατά την παρουσίαση της «Καμπάνιας για να Σταματήσουμε τα Ρομπότ - Δολοφόνους», που έγινε στο Λονδίνο.

Η καμπάνια περιλαμβάνει διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν αντιτάχθηκαν με επιτυχία στις νάρκες κατά προσωπικού, στα λέιζερ που τυφλώνουν και σε άλλα όπλα. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην εισαγωγή ρομπότ στις ένοπλες δυνάμεις τους και ήδη τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους που εξοντώνουν με στοχευμένο τρόπο εχθρούς από τον αέρα, έχουν κάνει αισθητές τις δυνατότητές τους, προκαλώντας όμως και αντιδράσεις. Προς το παρόν τουλάχιστον, αυτά τα σκάφη τηλεκατευθύνονται από ανθρώπινο προσωπικό που βρίσκεται σε κάποια απομακρυσμένη βάση.

Άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Βρετανία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch, μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν το δρόμο των ΗΠΑ. Η οργάνωση εκτιμά ότι πλήρως αυτόνομα ρομπότ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης μέσα στα επόμενα 20 έως 30 χρόνια ή και πιο σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου