Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Οι Ρώσοι συγγραφείς μέσα από τα ζωγραφικά έργα δίγλωσσων παιδιών»

To Ρωσικό Σχολείο MiR, για πρώτη φορά διοργανώνει και παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την παιδική έκθεση «Οι Ρώσοι συγγραφείς μέσα από τα ζωγραφικά έργα δίγλωσσων παιδιών».

15 τμήματα παιδιών ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών εργάστηκαν με αφορμή τα λογοτεχνικά κείμενα Ρώσων συγγραφέων, τα παραμύθια, τα ποιήματα και τα τραγούδια, και δημιούργησαν 15 installations, που θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από 16 έως 26 Απριλίου. 

Η έκθεση έχει το γενικό τίτλο “СЛОВО” - «Η ΛΕΞΗ». Αφορμή για τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης ήταν η ανάγκη να αναδειχτεί η σπουδαία δουλειά των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των καλλιτεχνών, που επικοινωνούν με τα μικρά ελληνόπουλα μέσω της κατανόησης και της απόδοσης της δεύτερής τους κουλτούρας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ρωσικής. 

Η έκθεση τελείται υπό την αιγίδα του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας. Επίτιμοι καλεσμένοι είναι η Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά». Τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου του σχολείου θα παρουσιάσουν ένα απόσπασμα έργου του Γκόγκολ στα γαλλικά. 

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το σχολείο συνεργάστηκε με τον Έλληνα συνθέτη Socos (η μουσική γράφτηκε ειδικά γι’ αυτή την έκθεση) και τον Ρώσο ζωγράφο Μιχαΐλ Κοσεβόι. 

Το φαινόμενο της διγλωσσίας είναι πλέον παγκόσμιο και πρώτα απ’ όλα πανευρωπαϊκό. Τα δίγλωσσα και τα πολύγλωσσα παιδιά αποτελούν την ψυχή αυτής της έκθεσης, με τη σφαιρική τους αντίληψη για τον κόσμο αλλά και με την εκτίμηση και το σεβασμό προς περισσότερους από έναν πολιτισμούς. 

Το Ρωσικό Σχολείο MiR ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2005 και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία στην Ελλάδα για τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας ως μητρικής, δεύτερης μητρικής ή ξένης γλώσσας. Απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών, και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζεται στις συνδρομές των γονέων και τη συμβολή εθελοντών. 

Η δραστηριότητα του Ρωσικού Σχολείου MiR υποστηρίζεται από τη Ρωσική Πρεσβεία, και όλες οι εκδηλώσεις του Σχολείου MiR πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της. Το Ρωσικό Σχολείο MiR συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Προσχολικής Αγωγής της Μόσχας, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων για τη διγλωσσία. 

Εγκαίνια: Τρίτη 16 Απριλίου, ώρα 19.00 

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: 
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης , Θησείο τηλ. 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου