Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ομιλία: Πώς μαθαίνουμε να βλέπουμε (και όχι απλώς να κοιτάμε); Πώς μπορούμε να διδάξουμε την «όραση» στο σχολείο;

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων στο φιλόξενο σαλόνι της ιστορικής οικίας Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα (Αμαλίας 4, 5ος όροφος).

Μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί τέχνης, εικαστικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

Την πέμπτη συνάντηση της ομάδας, που έγινε την Παρασκευή 08 Μαρτίου, με ομιλήτρια τη συγγραφέα και ιστορικό Σώτη Τριανταφύλλου, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ.

Η Σώτη Τριανταφύλλου στην ομιλία της επιχείρησε να δώσει ορισμένες απαντήσεις στα ερωτήματα Πώς μαθαίνουμε να βλέπουμε (και όχι απλώς να κοιτάμε); Πώς μπορούμε να διδάξουμε την «όραση» στο σχολείο;

Διατρέχοντας, σε μια ώρα κάμποσους αιώνες τέχνης – από τη ζωγραφική των σπηλαίων μέχρι την Op Art – έκανε μερικές παρατηρήσεις για την προοπτική, για τη συμμετρία και για την αρμονία στην αναπαράσταση του κόσμου.

Η ομιλία συγκροτήθηκε ως πρόπλασμα ενός πολύωρου σχολικού μαθήματος εισαγωγής στην τέχνη-στη ζωγραφική κυρίως- καθώς και στη συμμετρία όπως φανερώνεται στη χαρακτική, στην πολεοδομία, στη φιλοσοφία των κήπων, στις κατασκευές και στις εικόνες της καθημερινής ζωής

Η ομιλήτρια πρότεινε μια παρουσίαση της ιστορίας της ανθρωπότητας, τόσο μέσα από την ιστορία της τέχνης όσο κι από την παράλληλη ιστορία της επιστήμης.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού για τη φιλοξενία και το Ίδρυμα Μποδοσάκη που φροντίζει για τη βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου