Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι έφηβοι και τα μυστικά τους!

Οι περισσότεροι έφηβοι, αν όχι όλοι, έχουν τα μυστικά τους. Τι διαφορά έχει εάν τα μοιράζονται με κάποιον; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσοεύτηκε στο Journal of Adolescence, οι έφηβοι που εμπιστεύονται τα μυστικά τους σε γονείς ή/ και φίλους έχουν λιγότερους πονοκεφάλους, παρουσιάζουν σπανιότερα καταθλιπτική διάθεση και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές τους συναναστροφές.
Η έρευνα αφορούσε περίπου 800 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 14-19 ετών από πέντε σχολεία της Ολλανδίας, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από οικογένειες με δύο γονείς. Τα ερωτηματολόγια που κλήθηκαν να απαντήσουν οι έφηβοι περιείχαν ερωτήσεις σχετικά με το εάν είχαν κάποιο μυστικό για το οποίο δεν είχαν μιλήσει σε κανέναν, πόσο το είχαν κρατήσει, εάν γνώριζαν την ύπαρξή του άλλοι και πόσο δύσκολο ήταν να κρατηθεί ή να αποκαλυφθεί το μυστικό τους. Μία άλλη ομάδα ερωτήσεων αφορούσε τα μυστικά που είχαν μοιραστεί με άλλους. Διεξήχθησαν ξεχωριστά τεστ για τη συχνότητα των πονοκεφάλων, της καταθλιπτικής διάθεσης και του αισθήματος της μοναξιάς, ενώ τα θέματα των σχέσεων και των κοινωνικών δεξιοτήτων ήταν αυτοβαθμολογούμενα.
Το 79% των συμμετεχόντων απάντησε ότι είχαν μοιραστεί τουλάχιστον ένα προσωπικό μυστικό (τα κορίτσια σε ποσοστό 82% και τα αγόρια 54%). Το ποσοστό των κοριτσιών που δηλώσαν ότί είχαν προσωπικά μυστικά ήταν 38% και των αγοριών 29%, ενώ περίπου τα δύο τρίτα αυτών είχαν εκμυστηρευθεί στους κολλητούς φίλους  με τους υπόλοιπους να έχουν μιλήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς, γείτονες και γονείς φίλων.
Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο The Wall Street Journal, από όπου προέρχονται και οι παραπάνω πληροφορίες. Η εικόνα που συνοδεύει την ανάρτηση είναι της Sophie Blackall.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου