Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ινδία: Τουαλέτες και πόσιμο νερό σε όλα τα σχολεία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας διέταξε σήμερα όλα τα σχολεία της χώρας να εγκαταστήσουν τουαλέτες και να παράσχουν πόσιμο νερό στους μαθητές τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Το δικαστήριο εξέδωσε αυτήν την εντολή μετά το αίτημα μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ζητούσε από την κυβέρνηση να παράσχει αυτές τις εγκαταστάσεις στα σχολεία. Στην Ινδία μόνο έξι στα δέκα σχολεία (62,61%) διαθέτουν τουαλέτες και από αυτές μόνο το 72% είναι λειτουργικές, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του κρατικού Εθνικού Πανεπιστημίου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Διοίκησης.

Άλλη έρευνα που διενεργήθηκε το 2011 από τον ανεξάρτητο οργανισμό ASER διαπίστωσε ότι το 16,6% των σχολείων δεν έχει πόσιμο νερό.

Τον Οκτώβριο του 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε και πάλι δώσει εντολή στις κυβερνήσεις των κρατιδίων να χτίσουν τουαλέτες στα δημόσια σχολεία, ιδίως για τα κορίτσια. Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει τότε, οι γονείς αποφεύγουν να στέλνουν τα κορίτσια τους σε σχολεία που δεν διαθέτουν τουαλέτες. Η σημερινή απόφαση επεκτείνει την εντολή σε όλα τα σχολεία, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η έλλειψη τέτοιων εγκαταστάσεων παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη και υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών, την οποία εγγυάται το σύνταγμα της χώρας.

Η Ινδία διαθέτει 6,8 εκατομμύρια δημοτικά σχολεία και 1,1 εκατομμύριο ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: pelop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου