Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Πιθανή σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας ακοής, εντόπισε ιαπωνική μελέτη

Ο διαβήτης έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφρικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, νευρικής βλάβης και απώλειας της όρασης, αλλά τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι οι πάσχοντες από τη νόσο έχουν διπλάσιο κίνδυνο να βιώσουν και εξασθένηση της ακοής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μεγαλύτερους (χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το γιατί).

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας της ακοής. Το 2008, ερευνητές των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας είχαν καταγράψει τον συσχετισμό σε δείγμα άνω των 11.000 ατόμων. Σ’ εκείνη τη μελέτη οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής, συγκριτικά με τους υγιείς.

Γενικά, η απώλεια της ακοής ορίζεται ως η προβληματική κατανόηση των λεγομένων των άλλων ή η αδυναμία αντίληψης ορισμένων λέξεων όταν το άτομο μιλά σε κανονικό τόνο.

Ο Δρ Τσίκα Χορικάβα και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νιιγκάτα της Ιαπωνίας πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου λόγω διαβήτη μπορεί να συντελέσουν σε απώλεια ακοής καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία των αυτιών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 13 προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τη σχέση διαβήτη και ακοής και είχαν δημοσιευθεί το διάστημα 1977-2011. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 7.377 άτομα με διαβήτη και 12.817 χωρίς τη νόσο.

Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες, συγκριτικά με τους υγιείς, να έχουν απώλεια ακοής. Όταν τα αποτελέσματα εξετάστηκαν ανά ηλικία, τα άτομα κάτω των 60 ετών είχαν 2,61 φορές περισσότερο κίνδυνο, συγκριτικά με τα άτομα άνω των 60 που είχαν 1,58 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Δρ Χορικαβα σημειώνει ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τον παράγοντα ηλικία αλλά και τον θόρυβο για να αποσαφηνίσουν τη σχέση διαβήτη και απώλειας ακοής. Στο μεσοδιάστημα οι πάσχοντες από διαβήτη καλό είναι να ελέγχουν τακτικά την οξύτητα της ακοής τους ανεξαρτήτως ηλικίας. Η απώλεια της ακοής έχει σχετιστεί με την κατάθλιψη και την άνοια.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου