Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

«Ο Φασουλής και ο καλικάντζαρος», Πλατεία ΧΑΝ Θεσσαλονίκης

Κυριακή στις 12.00
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΧΑΝΘ – www.puppetry.gr
Πλατεία ΧΑΝΘ- (εντός του κτιρίου της ΧΑΝΘ)
Τηλ. 2310 241007 και 6936 98 51 71
Τιμή εισιτηρίου: € 6 - Ερμηνεία – Κατασκευή κούκλας: Λίτσα και Χριστίνα Μπήτιου

«Ο Φασουλής και ο καλικάντζαρος» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση που αντλεί τα θέματά της από τον πακτωλό των χριστουγεννιάτικων παραδόσεών μας. Με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο η λαϊκή φαντασία συλλαμβάνει τη δυϊκή σχέση του καλού και του κακού. Στο μεγαλείο της θείας γέννησης αντιπαραβάλλει τις σκοτεινές μορφές των καλικαντζαραίων. Η ομορφιά και η απόλυτη αθωότητα από τη μια, η πονηριά και η ασκήμια από την άλλη.

Στο πρώτο επεισόδιο η Μάρω, ευγενική κι αραχνοΰφαντη, δέχεται την επίθεση του Καλικάντζαρου που θέλει να την παντρευτεί.

Στο δεύτερο επεισόδιο η γιαγιά Καλή ξεγελιέται από τον «ξορκισμένο» και βγαίνει απ’ το καλύβι της προτού λαλήσουν τα κοκόρια. Πάντα όμως, κι αυτό έχει σημασία, η εξυπνάδα και η πίστη των ανθρώπων βρίσκουν τον τρόπο να νικήσουνε τα πάσης φύσεως παγανά.

Ο Φασουλής και ο Ρεβίθης, ήρωες κλασικοί του λαϊκού κουκλοθεάτρου μας, ακάλεστοι αλλά όχι παράταιροι και με το δικαίωμα της παράδοσης εισχωρήσανε στα ιστορήματα μας. Η γλαφυρή τους παρουσία όχι μόνο δεν έβλαψε, αλλά απογείωσε το δραματικό τους χαρακτήρα.
 
Πηγή: kidsweb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου