Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΤ1: ΑμεΑ σε πρώτο πλάνο

Εχουν μεγαλείο ψυχής και καθημερινά προτάσσουν τη δύναμη και τη θέλησή τους για να αντεπεξέλθουν σε έναν κόσμο που πολλές φορές δεν τους βλέπει. Είναι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα οποία διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα σε μια ισότιμη ζωή. Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στην Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, η ΕΤ1 αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός της στους ανθρώπους που κατορθώνουν κάθε μέρα μικρά θαύματα. Το αφιέρωμα ξεκινά με το βραβευμένο μουσικό ντοκιμαντέρ «Benda Bilili» (16.30). Πρόκειται για μια ταινία που τιμήθηκε με τη Χρυσή Αθηνά στην κατηγορία Μουσική και φιλμ στο 16ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, για τους «απόβλητους» μιας κοινωνίας οι οποίοι αψηφούν το σύστημα που τους στιγματίζει. Οι Staff Benda Bilili είναι μια μουσική μπάντα -το όνομά της σημαίνει «Δείξε ό,τι είναι κρυμμένο»- που αποτελείται από παραπληγικούς μουσικούς του δρόμου της Κινσάσα, πρωτεύουσας του Κονγκό. Από το ξεκίνημα της μπάντας στους δρόμους και στις αλάνες και την ελεημοσύνη έξω από τα κλαμπ και τα εστιατόρια της πόλης, έως την πρώτη τους ηχογράφηση, την καταξίωση και τις διεθνείς περιοδείες τους, το φιλμ παρουσιάζει ένα μοναδικό παράδειγμα υπέρβασης μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες ζωής.

Ακολουθεί το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Ακουσέ με» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου (18.00). Μέσα από τη βαθιά επιθυμία και τον αγώνα του Κώστα να πάει σε κανονικό και όχι σε ειδικό γυμνάσιο διαφαίνεται πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται, βιώνει και διαχειρίζεται κάθε μέλος της οικογένειάς του την κινητική του αναπηρία. Στις 9 το βράδυ η ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου «Θα βγάλω φτερά», που έχει πάρει το 2ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004, αναφέρεται στη χαρά που δίνει η ζωή σε όσους έχουν τη διάθεση να παλέψουν για να τη ζήσουν, ενώ συχνά έχουν να ξεπεράσουν αντίξοες συνθήκες. Παράλληλα περιγράφει με αμεσότητα την καθημερινότητα στη σύγχρονη ελληνική πόλη μιας παρέας ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Tο κοινό τούς παρακολουθεί στην καθημερινότητά τους, στη διασκέδασή τους, στις προσωπικές τους στιγμές.

Το προσωποκεντρικό ντοκιμαντέρ «Με λένε Στέλιο» (22.00) παρακολουθεί επί έναν χρόνο τη ζωή του τετραπληγικού Στέλιου Κυμπουρόπουλου και καταγράφει την υπερπροσπάθεια της οικογένειάς του να υπάρχει ισότιμα ανάμεσά μας. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τη βελγική ταινία «Ο διστακτικός ήρωας» (23.00) με πρωταγωνιστή τον αυτιστικό Μπεν. Το φιλμ απέσπασε τρία Βραβεία στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (Grand Prix Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Επιτροπής, Βραβείο Κοινού) και υποψηφιότητα για Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας 2008.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου