Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Με 3d γυαλιά στο Μουσείο

Υπερσύγχρονη υπηρεσία εικονικού θεάτρου θα λειτουργήσει μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» επιτρέποντας μία διαφορετική ξενάγηση στο πολιτιστικό απόθεμα του ΚΜΣΤ

Τρισδιάστατο εικονικό θέατρο, μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσία, θα εγκατασταθεί σε αίθουσα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Μία πρώτη παρουσίαση της νέας αυτής υπηρεσίας που θα επιτρέψει την τρισδιάτατη προβολή multimedia υλικού και σημαντικών εκθεμάτων του ΚΜΣΤ θα γίνει σήμερα, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Δυναμική Πόλη» στο ισόγειο της Μονής Λαζαριστών. Επίσης θα τεθούν για πρώτη φορά σε λειτουργία δύο άλλες νέες εφαρμογές του ΚΜΣΤ, οι δύο διαδραστικές οθόνες προβολής των συλλογών του ΚΜΣΤ καθώς και η εφαρμογή της πολυμεσικής ξενάγησης μέσω φορητών συσκευών. Οι εφαρμογές αυτές ολοκληρώθηκαν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Οπως λέει στον «Α» η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, «η υπηρεσία του εικονικού θεάτρου, ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα έργα της ''Ψηφιακής σύγκλισης'', είναι ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει άλλη διάσταση στη λειτουργία του μουσείου χάρη στην υπερσύγχρονη τεχνολογία».

Το εικονικό θέατρο θα αποτελείται από εξοπλισμό τρισδιάστατων προβολών και λογισμικό και θα επιτρέπει την πραγματοποίηση εικονικών περιηγήσεων στο πολιτιστικό απόθεμα του μουσείου. Η υπερσύγχρονη αυτή υπηρεσία θα επιτρέπει στους επισκέπτες να έρθουν σε «επαφή» με τα εικονικά εκθέματα, να περιηγηθούν στο εικονικό περιβάλλον της εφαρμογής και να λάβουν πλήθος πληροφοριών σχετικών με το μουσείο και την ιστορία των συλλογών του. Διαθέτοντας την ιδιαίτερα σημαντική Συλλογή Κωστάκη και σε συνδυασμό με έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ο αριθμός των εκθεμάτων του ΚΜΣΤ ανέρχεται σε 4.000 έργα.

Ο θεατής, με τη χρήση ειδικών για την τρισδιάστατη προβολή στερεοσκοπικών γυαλιών, θα έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί σε έναν εικονικό αλλά πλήρως ρεαλιστικό χώρο κατασκευασμένο από τρισδιάστατα γραφικά. Παράλληλα, με τη βοήθεια χειριστηρίου (joypad), στέλεχος του μουσείου θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει την περιήγηση και να διαμορφώνει την εικονική ξενάγηση, προσαρμόζοντάς την στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και χαρακτηριστικά του κοινού.

Εικονικό θέατρο λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα.

Η «Δυναμική πόλη»

Η έκθεση «Δυναμική Πόλη», η οποία βασίζεται στον ομώνυμο πίνακα του λετονικής καταγωγής καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλούτσις θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο χώρο του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών έως τις 27 Ιανουαρίου 2013. Ωρες λειτουργίας Τρίτη- Κυριακή 10:00-18:00. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου. Βοηθός επιμελητή: Αγγελική Χαριστού, ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

Το έργο «Δυναμική Πόλη» του Κλούτσις ανήκει στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ και θεωρείται ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της ρωσικής πρωτοπορίας.

Ο πρωτότυπος πίνακας θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη μαζί με άλλα 11 έργα από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ για να παρουσιαστεί σε έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στις 23 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα της απουσίας του πίνακα, το ΚΜΣΤ θα τον αντικαταστήσει με πιστό αντίγραφο.

Η έκθεση εντάσσεται στο «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου