Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Νοέμβριος 2012)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων- εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά έως τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέρι
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ, με την εμψυχώτρια Ρένα Αθανασοπούλου

Με οδηγό την πλούσια εικονογράφηση (Σβετλίν Βασίλεβ) και την πρωτότυπη μουσική (Ανδρεάς Κατσιγιάννης) του βιβλίου τα παιδιά ταξιδεύουν στους μύθους του αγαπημένου τους παραμυθά, μεταμορφώνονται στους ήρωες των διδακτικών του ιστοριών και τις ζωντανεύουν μέσα από θεατρικές τεχνικές. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δραματοποιήσουν τους μύθους «Ο Βοριάς και ο Ήλιος», «Η αλεπού και τα σταφύλια», «Ο γεωργός και τα παιδιά του», «Το τζιτζίκι και το μυρμήγκι».

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 22 Οκτωβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Γνωστοί και άγνωστοι μύθοι του Αισώπου, που διασκεδάζουν και διδάσκουν τα παιδιά, ζωντανεύουν μέσα από μοναδικά έργα ζωγραφικής. Ζώα και άνθρωποι μπλέκονται ιδανικά στις ιστορίες του μεγαλύτερου παραμυθά των αιώνων, μεταφέροντας πολύτιμα μηνύματα, αξίες ζωής. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD που περιλαμβάνει 10 πρωτότυπα τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη σε στίχους Κωνσταντίνας Καραφέργια

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ! του Κώστα Πούλου, με την εμψυχώτρια Ελένη Γιαννούση.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές από το κοινωνικό θέατρο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους, να προβληματιστούν και να εκφραστούν πάνω σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό που γεννιούνται καθημερινά μέσα στη σχολική τους τάξη.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 29 Οκτωβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Μίρκο είναι καινούριος στην τάξη. Αρχίζει το σχολείο την ημέρα που γίνεται σεισμός. Και έξω και μέσα του. Γιατί δεν αργεί να γνωρίσει τον Αλέξανδρο, που είναι ο νταής του σχολείου. Προσπαθεί να μάθει καλά τη γλώσσα και να γίνει αποδεκτός, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζει τις καθημερινές τρικλοποδιές… Θα καταφέρει άραγε να κάνει φίλους και να σταθεί στην ομάδα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμα
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο BRAVE, Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΡΙΝΤΑ (σειρά: Disney), με την εμψυχώτρια Ελένη Γιαννούση.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν την καινούρια ηρωίδα της Disney, την περίφημη Brave και θα ζωντανέψουν τις περιπέτειές της. Η φαντασία θα αποτελέσει το όχημα και η δραματοποίηση το εισιτήριο μέσα από τα οποία οι μικροί μας φίλοι θα περιπλανηθούν στα δάση και στον πύργο όπου η Brave άφησε ιστορία!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 5 Νοεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αν είχες την ευκαιρία να αλλάξεις τη μοίρα σου, θα το έκανες;
Από τα παλιά χρόνια θρύλοι για φοβερές μάχες και μαγικές ιστορίες περνούσαν από γενιά σε γενιά στα άγρια και μυστηριώδη υψίπεδα της Σκοτίας. Και τώρα μια καινούρια ιστορία έρχεται να προστεθεί, όταν η γενναία Μέριντα έρχεται αντιμέτωπη με την παράδοση και τη μοίρα, αλλά και με το πιο άγριο θηρίο του βασιλείου. Η κοκκινομάλλα Μέριντα, η παρορμητική κόρη του βασιλιά Φέργκους και της βασίλισσας Έλινορ, είναι δεινή τοξότρια. Αποφασισμένη να χαράξει τον δικό της δρόμο στη ζωή, αψηφά τα πατροπαράδοτα και ιερά για τους ατρόμητους άρχοντες της χώρας έθιμα. Αναπόφευκτα η ανυπάκουη συμπεριφορά της προκαλεί χάος στο βασίλειο. Τότε καταφεύγει για βοήθεια σε μια εκκεντρική μάγισσα του δάσους και εκείνη της κάνει ένα δώρο που κρύβει πολλές παγίδες. Το κακό που παραμονεύει αναγκάζει τη Μέριντα να ανακαλύψει την αληθινή γενναιότητα, για να μπορέσει να λύσει μια φοβερή κατάρα πριν να είναι πολύ αργά.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 6 το απόγευμαΕκδήλωση με αφορμή τη σειρά βιβλίων ΚΑΡΛΟΤΑ της Ανέτε Λάνγκεν, με την εμψυχώτρια Ελένη Γιαννούση.

Γιατί η μικρή Καρλότα δε θέλει να χτενίσει τα μαλλιά της; Και γιατί δε θέλει να φορέσει τα καινούρια γυαλιά της;
Τι μπορεί να δει κανείς άμα φορέσει τα πιο φανταστικά γυαλιά του κόσμου; Και τι μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα αχτένιστα μαλλιά του;

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί θα επανεξετάσει τα όρια μεταξύ του «θέλω» και του «πρέπει», και ο γονιός θα έρθει σε επαφή με την παιγνιώδη διάσταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθημερινά. Γονείς, εξοπλιστείτε με χιούμορ και φαντασία και ελάτε να παίξουμε!


Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5-7 ετών, αλλά και στους γονείς τους (συστήνεται να παρευρίσκεται και ο συνοδός του παιδιού). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 19 Νοεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Ιστορίες με πολύ γέλιο, για ένα κορίτσι με πολύ πείσμα και πολλή φαντασία!

Δε θέλω να χτενίσω τα μαλλιά μου!
Η Καρλότα ξέρει τι δε θέλει: δε θέλει να χτενίσει τα μαλλιά της! Δεν τα χτενίζει ποτέ. Μα ποτέ. Ώσπου μια ολόκληρη ζούγκλα φυτρώνει στο κεφάλι της. Μια ζούγκλα με τα όλα της!

Δε θέλω να φορέσω γυαλιά
Η Καρλότα πρέπει να φορέσει γυαλιά. Έλα όμως που δε θέλει με τίποτα να τα φορέσει στο σχολείο! Ποτέ των ποτών! Τα κρύβει λοιπόν. Πρώτα στη γλάστρα. Ύστερα στην ταΐστρα των πουλιών. Τέλος στο ενυδρείο με τα ψάρια.

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέριΕκδήλωση με αφορμή τη σειρά βιβλίων ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ και τη νέα τους περιπέτεια με τον συγγραφέα Άρη Δημοκίδη

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 19 Νοεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Μερικές φορές, μ’ αυτά που μας συμβαίνουν, δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε. Η Στέλλα και ο Στέφανος, τα μοναδικά αδέρφια της χώρας με μαγικές δυνάμεις, επιλέγουν να γελάσουν! Μια διασκεδαστική σειρά με ήρωες δύο αδέλφια που ζουν του κόσμου τις περιπέτειες

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα
Εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΒΕΝΤΟΥΖΙΝΙ: Ο ΒΥΘΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΑ με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου

Ένα εργαστήρι με παιχνίδι, δημιουργική δράση και αφήγηση για τους λάτρεις της σοκολάτας, του παιχνιδιού, του βιβλίου και του βυθού!

Όσα παιδιά αγαπάνε τις σοκολάτες καλούνται επειγόντως στο ΟΞΥΓΟΝΟ! Σας περιμένουν παιχνίδια, δραστηριότητες, αφήγηση και καταδύσεις στον βυθό με τα σοκολατόδεντρα. Θα ψάξουμε μαζί να βρούμε τη μαγική χώρα με τα σοκολατόδεντρα, θα κλέψουμε τα μυστικά όσων εργάζονται για να γίνει μια σοκολάτα και θα στήσουμε τη δική μας γραμμή παραγωγής. Η αποστολή μας δε θα είναι και τόσο εύκολη. Τα εμπόδια που θα συναντήσουμε είναι για δυνατούς λύτες. Θα μπορέσουμε ποτέ να συνδυάσουμε την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος; Ο Βεντουζίνι μοιάζει να έχει σοβαρές προτάσεις!

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 19 Νοεμβρίου). Είσοδος ελεύθερη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το πανέξυπνο χταπόδι, ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Βεντουζίνι, καλείται να σώσει, σε αυτή τη νέα του περιπέτεια, τον ίδιο του τον γιο. Τον λαίμαργο Λιχουδίνι. Οι απαγωγείς του Λιχουδίνι δεν αστειεύονται. Με δόλωμα τη σοκολάτα έστησαν στον μικρό μια πολύ επικίνδυνη παγίδα. Θα προλάβει ο πατέρας να σώσει τον γιο;


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα«Τι μας έμαθε ο Δαρβίνος για την εξέλιξη»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών βασισμένο στα βιβλία ΕΝΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: H ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ της Κάθριν Λάσκι και ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ του Πασκάλ Πικ, με την εμψυχώτρια- περιβαλλοντολόγο Στελλίνα Κουλουζάκη

Στον πλανήτη Γη κατοικούν εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων που προσπαθούν να επιβιώσουν σε κάθε περιβάλλον. Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν παραμένουν αμετάβλητα αλλά εξελίσσονται προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα στις συνθήκες και τις αλλαγές του περιβάλλοντός τους.

Συχνά δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτήν την εντυπωσιακή ικανότητα της φύσης. Στο εργαστήριο αυτό, μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια, θα εξηγήσουμε στα παιδιά τη θεωρία της εξέλιξης και τη φυσική επιλογή των ειδών! Θα ανακαλύψουν για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο αλλάζουν και εξελίσσονται τα είδη με το πέρασμα του χρόνου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Διάρκεια: 2 ώρες

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

 ΕΝΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: H ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ
Ένα ταξίδι στη ζωή του Δαρβίνου και τους προσωπικούς του προβληματισμούς. Ο Δαρβίνος από πολύ μικρή ηλικία προτιμούσε να μαζεύει σκαθάρια και γαιοσκώληκες, παρά να μελετάει τα μαθήματά του. Τελικά το ταξίδι του στον κόσμο των εντόμων τον οδήγησε στη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης, η οποία και άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον κόσμο και τον εαυτό μας. Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για έναν από τους πιο σπουδαίους επιστήμονες που έζησαν ποτέ.

ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Μέσα από ερωταπαντήσεις ο παλαιοανθρωπολόγος Πασκάλ Πικ εξηγεί με απλό και άμεσο τρόπο τη θεωρία της εξέλιξης, εξετάζοντάς τη μέσα σε όλη την ιστορική της πορεία, από τη θεωρία της μεταβολής του Λαμάρκ και τη φυσική και τη φυλετική επιλογή του Δαρβίνου μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με τη συνθετική θεωρία της εξέλιξης των μέσων του 20ού αιώνα και τη θεωρία της εξέλιξης-ανάπτυξης των ημερών μας.

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012, στις 12:30 το μεσημέριΕκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών βασισμένο στην παιδική σειρά βιβλίων ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ των Αλίξ Καμπρέρα και Ρόζα Μ. Κούρτο, με τον εμψυχωτή Χρήστο Χριστόπουλο

Έλα να μάθεις τα δικαιώματά σου μέσα από απλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες σύμφωνα με τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολείται με το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από μια απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής. Στο τέλος κάθε βιβλίου παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τα βιβλία της σειράς:
Το μονοπάτι του Σοφού
Το παιδί που δεν είχε δει τον ήλιο
Ο Αμίν έχασε τον δρόμο του
Το μαγικό κουτί της Αριάδνης
Ο νέος κόσμος του Ρίκι
Πού πήγαν όλοι οι γονείς;
Το χρώμα των γνώσεων
Οι μικροί πειρατές
Ένα κάστρο γεμάτο χαμόγελα
Ο έμπορος της φιλίας

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Το μαγικό κουτί των παραμυθιών»: Φθινοπωρινά απογεύματα με τους Αδερφούς Γκριμ

 
Από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 στις 6:30 το απόγευμα και κάθε Πέμπτη έως και τις 13 Δεκεμβρίου (εκτός της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου) στην παιδική γωνιά του ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Το πρόγραμμα επιμελούνται οι Μαίρη Κυαμέτη, Γιούλη Βαϊοπούλου και Νίκη Χατζηαποστόλου, υπό τον συντονισμό της Ελένης Χοντολίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Το ΟΞΥΓΟΝΟ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των Αδερφών Γκριμ και οργανώνει έναν κύκλο απογευματινών αφηγήσεων λιγότερο και περισσότερο γνωστών παραμυθιών.

Μια φορά κι έναν καιρό, ακολουθώντας κρυφά δύο μεγάλους παραμυθάδες, τους αδερφούς Γκριμ, φτάσαμε στη μυστική βιβλιοθήκη ενός κάστρου. Εκεί, βασιλιάδες και υπηρέτες, μαγεμένες βασιλοπούλες και βασιλόπουλα, ζώα με ανθρώπινη λαλιά και παπούτσια στα πόδια, ξωτικά και μάγισσες έφτιαχναν μπερδεμένα μαγικά παραμύθια.

Οι ηρωίδες και οι ήρωες; Εσείς! Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, θα κατασκευάζουμε πλάι στα παραμύθια των αδερφών Γκριμ τις δικές μας ιστορίες, θα χειριζόμαστε χωρίς περιορισμούς τη φαντασία μας, θα την κάνουμε μαγικό φίλτρο και θα δίνουμε πνοή και χρώμα σε λευκά κομμάτια χαρτιού.

Είσοδος ελεύθερη. Η εκδήλωση διαρκεί μία ώρα.


Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (τα περισσότερα διαρκούν μία ώρα), οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που απευθύνονται σε παιδιά, μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 2310 260085 ή να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr. Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου