Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τρυγοπάτι

Το "Πολιτιστικό Πάρκο" σας προσκαλεί από την Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη έως και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, να βιώσετε την διαδικασία της Οινοποίησης, από τη συλλογή των σταφυλιών μέχρι και την εμφιάλωση του κρασιού σε μπουκάλια και όλα αυτά με έναν μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Η Μουστιά έχει και φέτος αρχίσει και ο καταπράσινος Αμπελώνας, γεμάτος με ζουμερά σταφύλια σας περιμένει!

Αφού πρώτα όλοι οι ...αγρότες φορέσετε τα αγροτικά σας καπέλα, θα επισκεφτείτε τους βιολογικούς Αμπελώνες του Πάρκου όπου μικροί και μεγάλοι...θα στρωθείτε στη δουλειά!
Λέγοντας τραγούδια κι αστεία, θα τρυγήσετε τα ώριμα σταφύλια κι έπειτα θα μεταφέρετε τα γεμάτα καλαθάκια σας στα Πέτρινα Πατητήρια του Πάρκου.

Εκεί, θα ρίξετε την πλούσια σοδειά σας, που με τόσο κόπο συλλέξατε, θα βγάλετε τα παπούτσια, και θα ξεκινήσετε με ενθουσιασμό το πάτημα των σταφυλιών μέχρι να βγει μυρωδάτος ο Μούστος!

Θα περάσετε κι από τις "Στροφιλιές", όπου θα μάθετε πώς βγαίνει και ο τελευταίος χυμός από τα σταφύλια, για να επισκεφτείτε στη συνέχεια τις δεξαμενές στις οποίες βράζει ο Μούστος.

Έπειτα φυσικά θα φτάσετε στο τελικό στάδιο της Οινοποίησης που είναι η τοποθέτηση του μούστου σε βαρέλια και η Εμφιάλωση.

Τέλος, θα περάσετε μια βόλτα από το Κελάρι να πάρετε τα τελευταία μπουκάλια κρασιού από την περσινή χρονιά...

Το δημοφιλέστατο Εκπαιδευτικό Βιωματικό Πρόγραμμα "Τρυγοπάτι", εντάσσεται στα Βραβευμένες και Διεθνώς Αναγνωρισμένες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες που διοργανώνει για δέκατο συνεχή χρόνο η «Χρυσαλίδα», η Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πρόγραμμα που επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα και φοιτητές Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο.

Τα σπάνια μουσειακά εκθέματα ζωντανεύουν στα χέρια μικρών και μεγάλων, που μπορούν να δουλέψουν με αυτά και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές.
Μοναδική βέβαια εμπειρία για όλους, το μάζεμα των σταφυλιών, το πάτημα της σοδειάς στα πέτρινα παραδοσιακά πατητήρια αλλά και η εξοικείωση με μοναδικά και σπάνια αγροτικά εργαλεία του αμπελουργού - οινοπαραγωγού.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής σχολείων, διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών, δηλαδή για τις πρώτες ομάδες 9:30 πμ - 10:45 πμ και για τις δεύτερες 11:00 πμ - 12:15 μμ.

Για τη συμμετοχή ομάδων στην Βιωματική Δραστηριότητα, το κόστος είναι 9€ για τα παιδιά και 5€ για τους ενήλικες.

- Αν τα παιδιά είναι από 26 - 39, η τιμή ορίζεται στα 8€
- Αν τα παιδιά είναι από 40 - 69, η τιμή ορίζεται στα 7€
- Αν τα παιδιά είναι πάνω από 70, η τιμή ορίζεται στα 6€

Στην ιστοσελίδα του "Πολιτιστικού Πάρκου" www.politistikoparko.gr, έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του "Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας" και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τμ μέσα στη φύση.

16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 - 47999 / 67999 / 67770
fax: (0030) 22990 - 47031
E-mail: draseis@politistikoparko.gr
www.politistikoparko.gr

Σημ. 1: Το "Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας" όπως και το "Πολιτιστικό Πάρκο" δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι' αυτά σε όλη του την έκταση.
Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.) καθώς επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές. 
 
Πηγή:  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου