Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 17ης Συνόδου Βουλής Εφήβων

Με τους έφηβους βουλευτές να καταθέτουν από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου απόψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και προτάσεις για όσα συμβαίνουν γύρω τους και τους απασχολούν, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εργασίες της 17ης Συνόδου του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος της Βουλής.

Παρόντες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Κώστας Τζαβάρας, καθώς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Καλωσορίζοντας τους 350 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Ομογένεια, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η παρουσία και η συμμετοχή τους στο θεσμό αυτό συμβολίζει την αισιοδοξία, κόντρα στην απαισιοδοξία.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης τους κάλεσε να μην επιτρέψουν σε κανένα να χειραγωγήσει τα όνειρα και τις ανησυχίες τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε το θυμό σας πολλές φορές. Όμως δεν πρέπει να επιτρέψετε σε κάποιους να τον καπηλευτούν. Πρέπει να τον μετατρέψετε σε δημιουργική ενέργεια, σε δύναμη που θα συμβάλει στην καλύτερη αλλαγή της σημερινής ανάγκης».

«Δεν δέχομαι ότι υπάρχουν χαμένες γενιές», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης. «Καμιά γενιά δεν είναι χαμένη. Η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και όλοι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είναι μια συλλογική, εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναζητούμε την ενεργή συμμετοχή σας. Μην ακούτε κάποιες φωνές που προσπαθούν να μετατρέψουν την πολιτική και οικονομική κρίση σε κρίση των θεσμών και της Δημοκρατίας. Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας σε αυτούς που προσπαθούν να απαξιώσουν τους θεσμούς και την ίδια την δημοκρατία».

Παιδεία, ρατσισμός και φοροδιαφυγή

Από την πλευρά τους οι έφηβοι βουλευτές εστίασαν τις ανησυχίες αλλά και την κριτική τους τόσο στην οικονομική και πολιτική κρίση όσο και στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ έμφαση έδωσαν και στα ζητήματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η έφηβος βουλευτής από την Β' Πειραιά Ασπασία - Σοφία Παπαδοπούλου επέκρινε έντονα τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με συστηματική προσπάθεια θα ξεπεραστούν τα επόμενα χρόνια τα προβλήματα αυτά.

«Κατάγομαι από την Πάργα όπου συνυπάρχουν οι ντόπιοι με τους ξένους αρμονικά. Έμαθα να σέβομαι τους μετανάστες. Είναι ανάγκη η πολιτεία να δώσει στους νέους την κατάλληλη αγωγή ώστε να αντισταθούν στην ρατσιστική προπαγάνδα», υπογράμμισε η έφηβος βουλευτής Πρεβέζης, Σταυρούλα Βέκιου.

«Πως μπορούμε να μιλάμε για νέο σχολείο όπως δηλώνουν οι πολιτικοί μας όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι καθηγητές είναι δεκάδες», σημείωσε ο έφηβος βουλευτής της Α΄Αθήνας Αριστείδης Μαρτζακλής ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει κλείνοντας την τοποθέτηση του: «Δεν σας παρακαλώ αλλά απαιτώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις μας. Σήμερα μίλησα με ξύλινη γλώσσα. Είναι αυτή που εσείς μου μάθατε να μιλώ. Κατέρριψα έτσι το σλόγκαν η φαντασία στην εξουσία».

«Ναι, να λειτουργήσει η αξιολόγηση σε μαθητές και καθηγητές. Να ρωτήσω όμως. Θα αξιολογηθούν και οι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση; Ποιος λογοδοτεί για τα εξοντωτικά προγράμματα που μας επιβάλλονται;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο έφηβος βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Κωστόπουλος που έδωσε έμφαση στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Και πρόσθεσε: «Ας εφαρμοστεί λοιπόν η αξιολόγηση στις πραγματικές ανάγκες που θα σέβεται και τους μαθητές και τους καθηγητές».

Για το «άκρως επίκαιρο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, θέμα της φοροδιαφυγής μίλησε ο Σταύρος Κατής, έφηβος βουλευτής από τον Έβρο, τονίζοντας την ανάγκη για ένα οργανωμένο ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη.

«Η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης είναι δύσκολος όχι όμως ανέφικτος στόχος. Πρέπει να στοχεύει στα υψηλά εισοδήματα και όχι στους πολλούς πολίτες με το μειωμένο εισόδημα», πρότεινε ο έφηβος βουλευτής Γρηγόριος Κτίσης από την Κύπρο.

Ο έφηβος βουλευτές από την Γερμανία Μανώλης Καλλιώρας μίλησε από την πλευρά του για «απαράδεκτη φορολογική κατάσταση που επικρατεί εδώ και 30 χρόνια, με ελεγκτικά όργανα να δέχονται δωροδοκίες και να συμμετέχουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

«Η κατάσταση της Ελλάδας είναι σαν τη φωτιά. Η φλόγα της Ελλάδας έχει σβήσει. Αλλά κάτω από τη στάχτη είναι η ανθρακιά που ανάβει μόλις φυσήξουμε τις στάχτες. Αυτή είναι η ελπίδα για τη χώρα. Να κτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Και αυτό απαιτεί και συναίνεση και πάθος», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ via καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου