Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ατομικό δελτίο υγείας, για την Α’ δημοτικού

Ξέρετε ποιες εξετάσεις πρέπει να έχει κάνει το παιδάκι σας για να γραφτεί στην Α' δημοτικού;

του Γεώργιου Παυλίδη, παιδίατρου-νεογνολόγου, www.pavlidispednut.gr

Το ατομικό δελτίο υγείας, είναι το απαραίτητο δικαιολογητικό που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, γιατί σχετίζεται με την πρόληψη και την παραπομπή από τον παιδίατρο σε κάποιο ειδικό, στην περίπτωση που διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται χρόνια νοσήματα του παιδιού, άσθμα, λοιμώδη νοσήματα και αλλεργίες.

Τι ελέγχεται

Οι αλλεργίες διερευνώνται εάν είναι εποχιακές π.χ. αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή εάν το παιδί έχει στο ιστορικό του κάποια δερματική αλλεργία ή εάν έχει εμφανίσει εξάνθημα μετά από λήψη φαρμάκων.

Επίσης, καταγράφονται οι τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις και ερωτώνται οι γονείς εάν υπάρχει ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας, δηλαδή πρόβλημα υψηλής χοληστερίνης στην οικογένεια. Σε περίπτωση θετικής απάντησης από τους γονείς, καλό είναι να συμπεριληφθεί, στον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο για τυχόν αναιμία, έλλειψη σιδήρου κλπ. και έλεγχος χοληστερίνης.

Γίνεται έλεγχος των εμβολίων του παιδιού και εάν υπάρχουν ελλείψεις συνιστάται ή ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εμβολιασμών πριν την εγγραφή στην 1η Δημοτικού.

Ερωτάται εάν το παιδί έχει αισθανθεί πόνο στον θώρακα κατά την διάρκεια κάποιας άσκησης ή παρουσιάζει εύκολη κόπωση. 'Ασχετα με το ιστορικό, είναι υποχρεωτική η προληπτική εξέταση από καρδιολόγο με Ηλεκτροκαρδιογράφημα και TRIPLEX καρδιάς γιατί το δελτίο υγείας αναφέρεται και στην δυνατότητα συμμετοχής ή όχι του παιδιού σε αθλοπαιδιές.

Στην αντικειμενική εξέταση του παιδιού περιλαμβάνονται το ύψος και το βάρος ώστε να αξιολογηθεί ή φυσιολογική ή μη εξέλιξη ανάλογα με την ηλικία του. Ελέγχεται το δέρμα και γίνεται ορθοπεδικός έλεγχος για την διαπίστωση σκολίωσης (το παιδί κάνει επίκυψη και εάν διαπιστωθεί ασυμμετρία στις ωμοπλάτες παραπέμπεται για ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης και εξέταση από ορθοπεδικό). Σε ανάλογες περιπτώσεις συστήνεται πολλές φορές το κατάλληλο άθλημα (βόλεϊ ή κολύμπι).

Στο πλαίσιο της καρδιολογικής εξέτασης διαπιστώνεται ή τυχόν ύπαρξη φυσήματος ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.

Τα τελευταία χρόνια απαραίτητα στο Ατομικό Δελτίο Υγείας του παιδιού περιλαμβάνεται ή εξέταση του οδοντιάτρου, του οφθαλμίατρου και του καρδιολόγου.
 
Πηγή: familylife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου