Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το παιχνίδι με τα παιδιά μειώνει το στρες των ανύπαντρων μητέρων

Γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους και θέλουν να μειώσουν το επίπεδο στρες θα πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και παίζοντας παιχνίδια με αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Kansas State University, ανακάλυψαν ότι αν και η μεγαλύτερη απασχόληση φαίνεται να έχει θετική επίδραση στο παιδί υπάρχει επίσης μακροπρόθεσμο όφελος για τη μητέρα.

Η ερευνήτρια Blake Berryhill, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι ανακαλύφθηκε πως ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το στρες του γονιού όταν οι γονείς αισθάνονται πιεσμένοι είναι να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Πρόσθεσε ότι το να μεγαλώνει κάποια μόνη το παιδί της μπορεί να φέρει επιπλέον στρες λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, περισσότερων ωρών εργασίας και περιορισμένου δικτύου στήριξης.

Η Berryhill βάσισε τα ευρήματα σε εθνικά στοιχεία σχετικά με γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης 2.370 τέτοιες γυναίκες, μελέτησαν το στρες και την ασχολία με το παιδί, καθώς και το χαρακτήρα του παιδιού στις ηλικίες 1, 3 και 5.

Ο χαρακτήρας του παιδιού ήταν σημαντικός παράγοντας, δήλωσαν οι ερευνητές, επειδή όσο πιο δύσκολα ήταν τα παιδιά σε μικρή ηλικία τόσο λιγότερο πιθανό ήταν η μητέρα να ασχολείται με αυτά.

Ο χαρακτήρας επίσης συνδεόταν με το στρες, επειδή αν η μητέρα πίστευε ότι το παιδί της ήταν δύσκολο το επίπεδο στρες αυξανόταν.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ανύπαντρες μητέρες που περνούν χρόνο συνδεόμενες με τα παιδιά τους στην ηλικία του ενός έτους είναι πιο πιθανό να συνεχίζουν να το κάνουν όταν το παιδί είναι πέντε ετών. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι το να μεγαλώνει κάποια μόνη το παιδί της είναι γενικά εξουθενωτικό, αλλά αν μια μητέρα θέλει να περνά περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της μπορεί να μειώσει το γονεϊκό στρες επειδή θα αισθάνεται ότι στο ρόλο της ως μητέρα κάνει επαρκή δουλειά.

Πηγή: onlycy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου