Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βιβλίο: Το ρομπότ των βράχων

Η Λένα Καπνιά-Αραποστάθη έγραψε το δεύτερο μυθιστόρημά της, με τίτλο Το ρομπότ των βράχων το οποίο απευθύνεται σε εφήβους...

Μπορούν τα ρομπότ να αντιληφθούν τι σημαίνει φιλία, καθήκον, αυταπάρνηση;
Να έχουν αίσθηση του χιούμορ;
Να ερωτεύονται;

Ο Εξερευνητής, ένα ρομπότ που δημιουργήθηκε από την ασυνήθιστη συνεργασία του Αριστείδη Παπαλουκά – διάσημου επιστήμονα και συνεργάτη της NASA – και του χαρισματικού δεκαεξάχρονου Πέτρου, έχει ως αποστολή να αναζητήσει στη θάλασσα του νησιού τους μια βυθισμένη πολιτεία.
Τα σχέδιά τους ανατρέπονται όταν ένα ατύχημα ακινητοποιεί τον Πέτρο, που, απομονωμένος στο δωμάτιό του, συνεχίζει να προγραμματίζει εξ αποστάσεως τον Εξερευνητή. Μια ξεχωριστή σχέση, κάτι σαν φιλία, αναπτύσσεται ανάμεσα στον έφηβο και στο ρομπότ.

Την ίδια περίοδο, άγνωστοι κακοποιοί επιχειρούν για δικούς τους σκοπούς να κλέψουν το υψηλής τεχνολογίας δημιούργημα. Ο Εξερευνητής προσπαθεί να ξεφύγει. Αξιοποιώντας τις σχεδόν ανθρώπινες ιδιότητες με τις οποίες τον έχει εξοπλίσει ο Πέτρος, ακολουθεί μια απρόβλεπτη πορεία, που οδηγεί πολύ πιο μακριά από την αναζήτηση της χαμένης πολιτείας…

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τις δυνατότητες και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Λένα Καπνιά-Αραποστάθη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσικομαθηματικά στην Αθήνα και Πληροφορική στην Τουλούζη της Γαλλίας. Δίδαξε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Λεόντειο και στο Αρσάκειο. Έχει γράψει και εικονογραφήσει δύο παιδικά βιβλία προγραμματισμού, Μαθαίνω τη γλώσσα BΑSIC και Μαθαίνω τη γλώσσα LOGO, άρθρα για εφημερίδες, περιοδικά και ε-πιστημονικές ημερίδες, καθώς και εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, Δίπλα στην ίδια θάλασσα, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος το 2010.

Πηγή: culturenow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου