Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι κινέζοι ολιγάρχες διδάσκουν βρετανικό σαβουάρ-βιβρ τα παιδιά τους

Μεγιστάνες γονείς στην Κίνα πληρώνουν 125.000 ευρώ τον χρόνο για να πάρουν τα παιδιά τους μαθήματα βρετανικού σαβουάρ βιβρ, ώστε να εξασφαλίσουν αργότερα μια θέση σε πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ. Ανάμεσα στα άλλα, τα παιδιά μαθαίνουν να κουβεντιάζουν για τον καιρό, και να παίζουν ράγκμπι.
Οι ολιγάρχες απευθύνονται σε βρετανούς «συμβούλους εκπαίδευσης» στην Κίνα, οι οποίοι, προετοιμάζουν τα παιδιά, φυσικά με το αζημίωτο.

Συνήθως τα μαθήματα κοστίζουν 60.000 ευρώ για τον κάθε μαθητή, αλλά τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τα δίδακτρα σε 125.000 ευρώ, προκειμένου να κερδίσουν τα παιδιά μια θέση στα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια.

Εντατικά ιδιαίτερα δεν γίνονται μόνο στη γλώσσα και σε μαθήματα. Εμφαση δίνεται και σε θέματα της βρετανικής καθημερινότητας, όπως η κουβέντα για τον καιρό, για το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι, ακόμη και συμβουλές για το πώς θα «πιάνουν» τα παιδιά την βρετανική αίσθηση του χιούμορ.

Μία από τις εταιρείες εκπαιδευτικών συμβούλων είναι η ΒE Education, που λειτουργεί από το 2003. Στόχος της είναι να προετοιμάζει κινέζους μαθητές για να γίνουν δεκτοί στα κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια.
Ιδρυτής είναι ο 30χρονος βρετανός επιχειρηματίας Γουίλιαμ Βάνμπεργκεν, απόφοιτος του Ητον. Λέει ότι «προετοιμάζει τους νεαρούς μέλλοντες ηγέτες της Κίνας για να επιτύχουν σε έναν όλο και πιο αλληλοσυνδεόμενο κόσμο».

Περισσότεροι από 25 μαθητές της BE Education έχουν γίνει δεκτοί στα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια - πολλοί μάλιστα παρακολουθούν τα μαθήματα παρέα με τους σωματοφύλακές τους.

Ο Βάνμπεργκεν λέει ότι πελάτες του είναι κυρίως επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζίτες, που ελπίζουν να επεκτείνουν τις αυτοκρατορίες τους μέσω της διεθνούς εκπαίδευσης των παιδιών τους.

«Κάναμε «μαθήματα πολιτισμού», για να κατανοήσουμε καλύτερα την βρετανική ιστορία και κοινωνία. Και μετά λέγαμε αστεία για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η βρετανική αίσθηση του χιούμορ», θυμάται ο 25χρονος Καρλ Μενγκ, ο οποίος πήγε πρώτα σχολείο στο Ητον και μετά έγινε δεκτός στο Κέμπριτζ χάρη στην BE Education. 
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου