Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κίνα: Εφηβος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει iPad

Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στη νότια Κίνα κατηγορούμενοι στην υπόθεση ενός εφήβου ο οποίος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει ένα iPhone και ένα iPad.

Ανάμεσα στους κρατουμένους είναι ο χειρουργός που αφαίρεσε το νεφρό από το αγόρι, πέρυσι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι πέντε έλαβαν γύρω στα 35.000 δολάρια (26.700 ευρώ) για την μεταμόσχευση.

Ο έφηβος μαθητής Γουάνγκ έλαβε 3.000 δολάρια (2.300 ευρώ) για το νεφρό του. Ο 17χρονος φέρεται ότι απάντησε σε αγγελία για πώληση νεφρού, η οποία είναι παράνομη στην Κίνα, σε ένα chatroom, στο Ιντερνετ.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν η μητέρα του τον ρώτησε πού βρήκε τα χρήματα για το iPhone και το iPad. Το παιδί απάντησε ότι είχε πουλήσει το νεφρό του.

Οι πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση της μεταμόσχευσης κατηγορούνται για πρόκληση σωματικής βλάβης και παράνομη εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Τα iPhones και τα iPads της Apple είναι πολύ δημοφιλή στην Κίνα, αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους περισσότερους εργαζομένους στις πόλεις. Και υπάρχει μόνιμη έλλειψη δωρητών οργάνων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας περί τους 1,5 εκατ. ανθρώπους έχουν ανάγκη από μεταμοσχεύσεις, αλλά γίνονται μόλις 10.000 τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο.

Πολλά από τα όργανα προς μεταμόσχευση αφαιρούνται από κρατουμένους που εκτελούνται, αν και η Κίνα έχει δεσμευθεί να δώσει τέλος σε αυτή την πρακτική μέχρι το 2017.
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου