Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), τη Δευτέρα 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Βραβεύθηκαν περισσότεροι από είκοσι δημιουργοί -συγγραφείς και εικονογράφοι- αλλά και σχολεία, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικοί και φορείς που προάγουν τη φιλαναγνωσία. Το μεγάλο βραβείο του Κύκλου έλαβε, για τη συνολική προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, η συγγραφέας Αργυρώ Κοκορέλη.



Οι πενταμελείς κριτικές επιτροπές, μία για κάθε βραβείο, εξέτασαν συνολικά 132 τίτλους του 2011 που υποβλήθηκαν από τους εκδότες τους. «Τα φετινά βραβεία έδειξαν ότι η κρίση στο βιβλίο είναι οικονομική και όχι ποιοτική» σχολίασε στο «Βήμα» ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Όλα τα βιβλία -όχι μόνο όσα βραβεύθηκαν- αλλά και όσα βρίσκονται στις βραχείες λίστες είναι εξαιρετικά. Άλλωστε, η αναγκαστική μείωση της παραγωγής έχει κάνει τους εκδότες να έχουν πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής. Εμείς ως το ελληνικό τμήμα μιας διεθνούς οργάνωσης αναλαμβάνουμε την ευθύνη να προβάλουμε τα βιβλία που βραβεύτηκαν στο εξωτερικό αναδεικνύοντας την παιδική λογοτεχνία ως πρεσβευτή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού».

Τα βραβεία έλαβαν:

Βραβείο «Ερμιόνη Βακάλη-Πετρίδη» σε συγγραφέα και εικονογράφο βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση
Απονεμήθηκε στο βιβλίο «Οι καλοί πειρατές και οι κακοί πειρατές» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, με εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή (Παπαδόπουλος).

Έπαινο έλαβε το βιβλίο «Η Αγάπη της μυρμηγκίνας και του τζίτζικα» του Γιώργου Μπουμπούση, με εικονογράφηση Βανέσσας Ιωάννου (Eλληνοεκδοτική).

Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά
Δόθηκαν δύο βραβεία στα βιβλία «Το ζωντανό ρομπότ» της Ναννίνας Σακκά -Νικολακοπούλου (Πατάκης) και «Αστέρια στον πάτο της λίμνης» της Εύη Γεροκώστα (Μεταίχμιο).

Βραβείο «Φανής Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς παραμυθιού ή μυθιστορήματος για παιδιά.
Βραβείο έλαβε το «Οι εφτά ζωές του Κόμπου» της Άννας Κοντολέων (Πατάκης) και έπαινο το «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!» της Παναγιώτας Πλησή (Κέδρος).

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος
Δεν απονεμήθηκε, διότι κανένα βιβλίο δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά
Δόθηκαν δύο βραβεία στα βιβλία «Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» της Εύης Τσιτιρίδου (Πατάκης) και «Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου» της Μαρίζας Ντεκάστρο (Μεταίχμιο).

Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή για νέους
Κανένα βιβλίο δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Βραβείο δεν δόθηκε. Έπαινο έλαβαν τα βιβλία: «Έλα να πετάξουμε μαζί» της Κάτιας Πινό (Βεργίνα) και «Ένα απλό μολύβι» της Ασπασίας Πρωτογέρου (Πατάκης).
Μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα»
Απονεμήθηκε στη συγγραφέα Αργυρώ Κοκορέλη για τη συνολική προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.

Βραβείο Κ. Π. Δεμερτζή σε εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Απονεμήθηκε στην Πάττυ Παπαδήμου, δασκάλα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Βραβείο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη νεανική λογοτεχνία
Απονεμήθηκε στις καθηγήτριες Κωνσταντίνα Δράκου και Ισαβέλλα Σιδηροπούλου του Γυμνασίου Χιλιομοδίου.

Βραβείο προγράμματος προώθησης της φιλαναγνωσίας
Απονεμήθηκε στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Κω.

Βραβείο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας με χρήση νέων τεχνολογιών και Διαδικτύου
Απονεμήθηκε στο blog «filanagnosiaprogram.blogspot.com» της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο για δράσεις φιλαναγνωσίας
Απονεμήθηκε στη βιβλιοθηκονόμο Σοφία Κράλλη από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Μοσχάτου.

Βραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας
Απονεμήθηκε στο «Τα μυστικά του θρανίου» του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου Χανίων.

Βραβείο σε σύλλογο γονέων και κηδεμόνων μαθητών δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου για την προώθηση της φιλαναγνωσίας
Απονεμήθηκε στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 29ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Βραβείο σε παιδική-νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική δράση της
Απονεμήθηκε στην παιδική-νεανική βιβλιοθήκη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.
«Η τεχνολογία κλέβει τα παιδιά από το βιβλίο», σχολίασε στο «Βήμα» η βραβευθείσα δασκάλα Πάττυ Παπαδήμου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, διευκρινίζοντας όμως ότι «όλα είναι αναγκαία και όλα πρέπει να κοινωνούνται, τεχνολογία και βιβλίο συμπληρώνουν το ένα το άλλο». Αυτό που οφείλει να κάνει ο δάσκαλος, σε μια εποχή που η οθόνη κυριαρχεί, είναι «να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν το βιβλίο. Τα παιδιά θα αγαπήσουν το βιβλίο όταν το γνωρίσουν, θα αντλήσουν από εκεί ό,τι τους ταιριάζει και θα κατανοήσουν καλύτερα τον έξω κόσμο, γιατί το σύγχρονο παιδικό βιβλίο παρακολουθεί την εποχή και περιέχει πολλή πληροφορία για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά στην καθημερινή ζωή τους».

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου