Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ιατρικός δακτύλιος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Μία φθηνή, απλή ιατρική συσκευή μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στον αριθμό των πρόωρων τοκετών στις γυναίκες που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, τονίζουν ισπανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για έναν δακτύλιο που τοποθετείται στον τράχηλο.

Η έρευνα των ισπανών επιστημόνων από το νοσοκομείο Vall d'Hebron Hospital, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, τονίζει ότι ο δακτύλιος αυτός είναι μία «αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τις γυναίκες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό».

Ωστόσο, οι γιατροί τονίζουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πριν ακόμα μπορεί αυτή η μέθοδος να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τοκετός πριν από την 34η εβδομάδα κύησης συνδέεται με μία σειρά προβλημάτων υγείας. Κάθε χρόνο γεννιούνται 13 εκατομμύρια πρόωρα μωρά.

Στην έρευνα των γιατρών πήραν μέρος εκατοντάδες γυναίκες. Οι γιατροί, με τη βοήθεια των υπερήχων, ‘έψαξαν’ για όσες γυναίκες είχαν με τράχηλο μικρότερο από 25 χιλιοστά. Αυτές οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες για πρόωρη εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, από τις 11.875 γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα, οι 726 είχαν μήκος του τραχήλου μικρότερο από 25 χιλιοστά. Στις μισές από αυτές τοποθετήθηκε ο δακτύλιος. Σε αυτές, τα ποσοστά πρόωρου τοκετού ήταν 6%, ενώ σε όσες δεν είχε τοποθετηθεί ο δακτύλιος τα ποσοστά ανέρχονταν στο 27%.

Μία από τους ερευνητές, η Μαρία Γκόγια σημείωσε ότι η τοποθέτηση του δακτυλίου είναι μία οικονομική και απλή μέθοδος, ενώ η τοποθέτησή του και η αφαίρεσή του γίνονται μη επεμβατικά.
 
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου