Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Εκτός «Αριστέα» παιδιά με αναπηρία!

Ελλείψει χρημάτων μετά το «κούρεμα» …

Τα παιδιά με αναπηρίες φαίνεται πως είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής του υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρόνοιας. Μιας πολιτικής προδιαγεγραμμένης, ως προς την όξυνση δηλαδή των οικονομικών προβλημάτων, μετά μάλιστα και το αυθαίρετο κούρεμα των αποθεματικών νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων, ιδρύματα που ανέκαθεν αποτελούσαν τον «φτωχό συγγενή» του υπουργείου Υγείας.

Η διοίκηση του ενιαίου πλέον «Αριστέα» Λάρισας (του Κέντρου Προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες – ΚΠΑΑ Γιάννουλης και του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων – ΘΧΠ Αμπελώνα) στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων προχωρά στη διακοπή δρομολογίων μεταφοράς παιδιών με αναπηρίες ενώ κλείνει και το «Στέκι» στο κέντρο της Λάρισας.

Ο «Αριστέας» έπεσε θύμα του κουρέματος των ομολόγων (PSI), χάνοντας (στις 12 Μαρτίου) 476.408,93 ευρώ από τα 833.106,26 ευρώ που διέθετε σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας για να απομείνει με 254.769,27 ευρώ.

Ετσι τώρα επιχειρείται η μείωση του αριθμού των δρομολογίων (με ταξί για παράδειγμα) με τα οποία καθημερινά μεταφέρονται παιδιά με αναπηρίες (σύνδρομο Down, κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό και σύνδρομα) στη Γιάννουλη. Η αρχή γίνεται με παιδιά απομακρυσμένων περιοχών όπως τα Αμπελάκια, η Ελασσόνα κ.ά., οι γονείς των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τη μεταφορά των παιδιών τους.

Όπως είναι μαθηματικά βέβαιο, το κόστος μετακίνησης των παιδιών θα μετακυληθεί σταδιακά και στους γονείς – κατοίκους της Λάρισας που βρίσκονται δηλαδή πιο κοντά με τη Γιάννουλη, σε αντίθεση με γονείς – κατοίκους άλλων περιοχών.

Το Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες Γιάννουλης είναι προφανές ότι θα πάψει να λειτουργεί με τη μορφή που λειτουργούσε από το 1993 και στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης» πόρων αλλά και της καλύτερης «αξιοποίησης» του ανθρώπινου δυναμικού το Κέντρο, οι όποιες δράσεις του αλλά και το προσωπικό θα απορροφηθούν, από το Θεραπευτήριο του Αμπελώνα.

Το ερώτημα για την αξιοποίηση του προσωπικού θα απαντηθεί στο μέλλον γιατί ως γνωστόν οι προνοιακές δομές υπάγονται πλέον στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι του οποίου έχουν προσωρινά εξαιρεθεί από τις σχεδιαζόμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Άσχετα όμως από αυτό, προς το παρόν με τις περικοπές των δρομολογίων, ορισμένα παιδιά με αναπηρίες απομακρυσμένων περιοχών (από τα 80 περίπου παιδιά του πρώην «Αριστέα» Γιάννουλης) κινδυνεύουν να μείνουν σπίτι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με γονείς, η αρχική απόφαση της διοίκησης ήθελε τα δρομολόγια να σταματούν από αύριο Μεγάλη Τετάρτη αλλά μετά και τις αντιδράσεις τους, η διοίκηση του Φορέα δείχνει να συζητά τη διατήρηση κάποιων δρομολογίων μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, εμφανώς «κουρασμένοι» από το προσωπικό τους πρόβλημα και απογοητευμένοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική, αδυνατώντας ουσιαστικά να αντιδράσουν μαζικά, απευθύνουν έκκληση για τη διατήρηση της λειτουργίας του ΚΠΑΑ, άσχετα με τη διοικητική δομή, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα παιδιά τους, να βρίσκουν διέξοδο μέσω των αναπτυσσόμενων, τουλάχιστον μέχρι χθες, δραστηριοτήτων παρά να μείνουν σπίτι χωρίς τη συνδρομή ειδικών.

Πηγή: onlarissa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου