Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Το πολύ διάβασμα προκαλεί… burnout

Δυσκολία συγκέντρωσης, έλλειψη ενδιαφέροντος, πόνοι στο στομάχι, κατάθλιψη. Αυτά είναι τα συμπτώματα του λεγόμενου burnout, ενός ψυχικού συνδρόμου που ταλαιπωρεί στις μέρες μας πολλούς φοιτητές.

Η φοιτητική ζωή φαίνεται να έχει τελικά τις δυσκολίες της. Η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης της Γερμανικής Φοιτητικής Μέριμνας (Studentenwerke) εφιστά την προσοχή: το 83% των φοιτητών που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου burnout με συχνότερα τη σωματική κόπωση και την ψυχική εξουθένωση. Μια νέα έρευνα της κοινωνιολόγου Ντόριν Λίμπολντ από το Πανεπιστήμιο Κέμνιτς ρίχνει φως στη νέα «ασθένεια» των όχι και τόσο ατίθασων νιάτων.

Αιτίες και συμπτώματα

Πνευματική, σωματική και συναισθηματική υπερκόπωση που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να είναι τα πρώτα συμπτώματος του burnout. Το λεγόμενο burnout δεν αποτελεί νόσο,αλλά ψυχική διαταραχή. Τα αρχικά αίτια δεν είναι σωματικά ενώ η αντιμετώπισή τους δε γίνεται με φάρμακα. Η διάγνωση πολλές φορές συνοδεύεται και από άλλες ψυχικές διαταραχές, κυρίως κατάθλιψη.

Συχνότερη είναι η εμφάνιση του συνδρόμου σε φοιτητές, ενώ τα συμπτώματα ποικίλουν. Οι ειδικοί μιλούν για εμφάνιση μειωμένης απόδοσης, έλλειψη συγκέντρωσης, στομαχικά προβλήματα και διαταραχές στον ύπνο. Συχνά παρατηρείται έλλειψη κινήτρων, στόχων και καλής διάθεσης. Οι πνευματικές αναζητήσεις δείχνουν ανούσιες ενώ η συνολική διαδικασία της μάθησης φαντάζει δυσβάσταχτο φορτίο. Η αποξένωση και η αντικοινωνική συμπεριφορά αποτελούν κάποιες από τις εξωτερικές εκφάνσεις του συνδρόμου.

Το άγχος βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η έρευνα διεξήχθη σε 14 γερμανικές φοιτητικές εστίες. Η πλειοψηφία των φοιτητών, ανεξαρτήτως αντικειμένου και επιπέδου σπουδών, διακατέχονται από έντονο άγχος για τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση. Η μεταρρύθμιση της Mπολόνια φαίνεται να επιβάρυνε πολύ το φοιτητικό πρόγραμμα, με ένα απαιτητικό 3ετές προπτυχιακό πρόγραμμα που οδηγεί σχεδόν κατ’ ανάγκη σε μεταπτυχιακές σπουδές. Δε μένει λοιπόν πολύς χρόνος για ταξίδια, βόλτες και χαλάρωση. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και ο ανταγωνισμός σκληρός.

Μάλιστα παρά το ότι οι γυναίκες έχουν τη φήμη του συναισθηματικά «αδύναμου φύλου», τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Οι γυναίκες καταπολεμούν αμέσως τα συμπτώματα του burnout χωρίς να ντρέπονται να μιλήσουν γι’αυτό. Από την άλλη πλευρά, οι άντρες δείχνουν πιο ευάλωτοι με αποτέλεσμα να υποφέρουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση το burnout φαίνεται να είναι η σύγχρονη πάθηση των φοιτητών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ως προς τα προγράμματα σπουδών και τον τρόπο εξέτασης, ώστε να ξαναβρούν οι φοιτητές την αληθινή χαρά της γνώσης χωρίς περιττά άγχη και φοβίες.
 
Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου