Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Βραζιλία: Ο Ρομάριο βάζει «γκολ» για τα δικαιώματα των παιδιών

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ρομάριο, ο οποίος σήμερα είναι ομοσπονδιακός βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βραζιλίας υποστηρίζει ένθερμα τη δημιουργία αθλητικών προγραμμάτων και πολιτικών δράσεων υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, καθώς μία από τις κόρες του πάσχει από το σύνδρομο Ντάουν.

Η Ίβη, το έκτο παιδί του, γεννήθηκε με σύνδρομο ντάουν και ο ίδιος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο τμήμα του κοινοβουλευτικού του έργου στο να περάσει νομοσχέδια που θα κάνουν καλύτερη την ζωή των 45 εκατομμυρίων ανηλίκων που υπολογίζεται ότι μεγαλώνουν μέσα στις στερήσεις στη Βραζιλία.

Στην παρθενική του χρονιά ως βουλευτής, ο 45χρονος πρώην αστέρας του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, με θητεία στην Μπαρτσελόνα, κατάφερε να περάσει δυο νομοσχέδια: ένα για τα άπορα παιδιά στις φαβέλες, τις φτωχές παραγκουπόλεις του Ρίο και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας κι ένα δεύτερο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

«Το να είμαι απλώς ένα είδωλο για τα παιδιά δεν φτάνει», λεει ο ίδιος, προσθέτοντας πως «η προσπάθεια μου να κάνω τη ζωή της 7χρονης κόρης μου καλύτερη είναι ο τρόπος του Θεού να μου πει "είσαι άντρας και πρέπει να σταθείς αντάξιος των περιστάσεων"».

Γεννημένος κι ο ίδιος σε φαβέλα, ο Ρομάριο, που εξελέγη το 2010 συγκεντρώνοντας 146.859 ψήφους συμπολιτών του, στρέφει πλέον τα βέλη του εναντίον του αστυνομικού διευθυντή Ρόμπσον Ροντρίγες που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στο Ρίο, με αφορμή έναν νόμο που επιτρέπει την βίαιη απομάκρυνση των εθισμένων στα ναρκωτικά παιδιών από τους δρόμους.

Η αστυνομία συλλαμβάνει παιδιά 10 και 12 ετών που πιστεύεται πως είναι ικανά να κλέψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν για να επιβιώσουν. Τα παιδιά συλλαμβάνονται και μεταφέρονται αμέσως σε κτίρια στην επαρχία όπου και διαμένουν σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες.

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να οδηγούνται μικρά παιδιά σε συνθήκες που θυμίζουν τις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης», επισημαίνει ο βουλευτής, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση της χώρας που θέλει, πάση θυσία, να μειώσει την εγκληματικότητα στις φαβέλες του Ρίο. Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Ρόμπσον υπερασπίζεται την βίαιη απομάκρυνση των παιδιών καθώς αυτή γίνεται «για το κοινό καλό ενόψει των επικείμενων διεθνών διοργανώσεων που θα λάβουν χώρα στη Βραζιλία».

Το καλοκαίρι του 2014 η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και δύο χρόνια αργότερα το Ρίο ντε Τζανέιρο θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου