Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Π.Ο.Υ.: Αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων αμβλώσεων παγκοσμίως

Ο αριθμός των παράνομων αμβλώσεων ανά τον κόσμο αυξάνεται, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και του Ινστιτούτου Γκουτμάχερ, στην οποία επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των «αυστηρών νομοθεσιών» στις αναπτυσσόμενες χώρες. 
Ενώ ο αριθμός των αμβλώσεων παρέμεινε σταθερός την περίοδο 2003-2008, οι παράνομες «μη ιατρικές» αμβλώσεις, που πραγματοποιούνται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν αυξηθεί, τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». 

Το ποσοστό των «μη ιατρικών» αμβλώσεων σε όλον τον κόσμο από 44% το 1995 και 47% το 2003, έφτασε στο 49% το 2008. Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο ποσοστό αμβλώσεων, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των αμβλώσεων ανά 1.000 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, μειώθηκε από 35 τοις χιλίοις το 1995 σε 28 τοις χιλίοις το 2008. 

Οι «μη ιατρικές» αμβλώσεις προκάλεσαν τον θάνατο 220 γυναικών σε 100.000 επεμβάσεις το 2008. «Οι θάνατοι αυτοί καταγράφονται σχεδόν αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες», σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου που έχει έδρα τις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε θέματα αναπαραγωγής και σεξουαλικότητας. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε χρόνο περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπτυσσόμενες περιοχές υποφέρουν από τις επιπτώσεις των αμβλώσεων και τρία εκατομμύρια από αυτές δεν λαμβάνουν την παραμικρή ιατρική φροντίδα. Στην Αφρική, αν και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία αντιπροσωπεύουν μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταγράφεται το 50% των θανάτων εξαιτίας των «αυτοσχέδιων» αμβλώσεων. 

Μεγάλη διαφορά στα ποσοστά στην Ευρώπη 

«Η θνησιμότητα και η αναπηρία από τις ''μη ιατρικές'' αμβλώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν απολύτως», υπογραμμίζει ένας από τους εισηγητές της μελέτης, ο Ικμπάλ Σαχ, από τον Π.Ο.Υ. 

Οι νομοθεσίες για τις αμβλώσεις δεν βοηθούν στη μείωση του αριθμού τους, το αντίθετο μάλιστα, αποκαλύπτει η μελέτη. Η Αφρική και η Νότια Αμερική που θεωρούνται ως οι πιο «αυστηρές» είναι οι περιοχές εκείνες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αμβλώσεων. 

Ποσοστό 95% έως 97% των αμβλώσεων στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική δεν είναι ασφαλείς, επισημαίνεται στη μελέτη. 

Με τον όρο «μη ασφαλής» άμβλωση οι επιστήμονες εννοούν τη διαδικασία διακοπής της εγκυμοσύνης που πραγματοποιείται από κάποιον που δεν έχει τα αναγκαία προσόντα ή σε ένα περιβάλλον που δεν πληροί τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις ή και τα δύο. 

Αντίθετα, στην Δυτική Ευρώπη όπου οι αμβλώσεις είναι γενικά νόμιμες, το ποσοστό τους είναι 12 τοις χιλίοις. 

Όμως η μελέτη φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στις περιοχές της Ευρώπης: στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη η αναλογία αμβλώσεων-εγκυμοσύνης είναι μικρή (12 και 17 τοις χιλίοις) ενώ στην ανατολική Ευρώπη είναι σχεδόν τετραπλάσια (43 τοις χιλίοις). 

«Η τεράστια αυτή διαφορά εξηγείται από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα της χρήσης σύγχρονων αντισυλληπτικών μεθόδων», τονίζει η Τζίλντα Σεντζ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γκουτμάχερ και βασική εισηγήτρια της μελέτης. 

Η ίδια ανέφερε πως οι υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού σε όλες τις χώρες δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανάγκες αποτελεσματικής αντισύλληψης. 

«Αυτήν την στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 215 εκατομμύρια γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε καμιά μορφή αντισύλληψης. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών αυτών, η αυξητική τάση του αριθμού των αμβλώσεων θα συνεχιστεί», κατέληξε η Σεντζ.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου