Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πράσινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο και επίσημα

Η κανονική μπάλα του τένις αποσύρεται από τους αγώνες κάτω των 10 ετών, καθώς η ITF κάνει την πέμπτη μόλις αλλαγή στους Κανονισμούς του τένις. Η ITF ανακοίνωσε ότι ο νέος κανόνας για τους αγώνες κάτω των 10 ετών τέθηκε σε ισχύ σε όλο τον κόσμο από την 1η Ιανουαρίου 2012. Ο κανόνας ορίζει ότι αγώνες κάτω των 10 ετών δεν μπορούν πλέον να παίζονται με την χρησιμοποίηση της κανονικής κίτρινης μπάλας του τένις, αλλά με την χρήση υποχρεωτικά των πιο αργών «κόκκινων», «πορτοκαλί» ή «πράσινων» και στο κατάλληλο μέγεθος γηπέδου.
Ο νέος κανόνας εγκρίθηκε κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ITF του 2010 στην Ουάσιγκτον. Αυτή ήταν μόλις η πέμπτη περίπτωση που οι κανονισμοί του τένις της ITF έχουν αλλάξει, στην ιστορία του αθλήματος, μετά από τον κανονισμό του foot fault, την εισαγωγή του tiebreak, την εισαγωγή των διαλειμμάτων ανάμεσα στα set και τους νέους εναλλακτικούς μεθόδους μετρήματος του σκορ.


Η αλλαγή του κανονισμού είναι ένα σημείο κλειδί του προγράμματος Tennis10s της ITF, το οποίο προωθεί τη χρήση της πιο αργής και χαμηλότερης αναπήδησης μπάλας, τις μικρότερες και ελαφρύτερες ρακέτες , καθώς και τα μικρότερα γήπεδα, με στόχο να μπορέσουν ευκολότερα τα παιδιά να παίξουν και να κατανοήσουν το παιχνίδι.

Το Tennis10s είναι ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα της εκστρατείας του Play and Stay, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που πήρε η ITF και ξεκίνησε το 2007 με στόχο την αύξηση της συμμετοχής στο τένις σε όλο τον κόσμο.

Το Play and Stay επικεντρώνεται γύρω από το σύνθημα ‘Serve, Rally and Score’ και επιδιώκει να προωθήσει το τένις ως ένα εύκολο, διασκεδαστικό και υγιές άθλημα. Θεμελιώδους σημασίας για την εκστρατεία, είναι η χρήση της πιο αργής μπάλας από τους προπονητές που εργάζονται με καινούργιους παίκτες, εξασφαλίζοντας ότι η πρώτη τους εμπειρία με το τένις είναι θετική μέσα από το ότι μπορούν να σερβίρουν, να ανταλλάσουν μπάλες και να σκοράρουν από το πρώτο μάθημα.

Οι τρεις τύποι της πιο αργής μπάλας προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξης ενός παίκτη.

Η «κόκκινη» μπάλα, κατασκευασμένη είτε από αφρό είτε όπως η κανονική μπάλα, είναι 75 % πιο αργή από την κανονική κίτρινη μπάλα, ενώ απευθύνεται σε παιδιά από πέντε έως οκτώ ετών και σε γήπεδο μεγέθους 12μ x 6μ.

Η «πορτοκαλί» μπάλα είναι 50 % πιο αργή και στοχεύει σε παιδιά 8 έως 10 ετών, σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18μ x 6,5μ.

Η «πράσινη» μπάλα είναι 25 % πιο αργή και έχει ως στόχο τα πιο προχωρημένα παιδιά 9 έως 10 ετών στο κανονικό γήπεδο.

Το πρόγραμμα Tennis10s έχει ήδη τύχει ισχυρής υποστήριξης από 210 Εθνικές Ομοσπονδίες της ITF, ορισμένες από τις οποίες έχουν κάνει προωθητικές ενέργειες στις οποίες περιλαμβάνουν κορυφαίους παίκτες και άλλες διάσημες προσωπικότητες για να βοηθήσουν την επικοινωνία και την εφαρμογή της νέας αλλαγής κανονισμού σε εθνικό επίπεδο.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης της ITF Dave Miley, δήλωσε: «Χώρες που έχουν ήδη προσαρμόσει στους αγώνες τους να χρησιμοποιούν τις μπάλες για αυτές τις ηλικίες, δεν έχουν δει μόνο μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής, αλλά διαπιστώνουν επίσης μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των παιδικών ρακετών και των πιο αργών μπαλών.

Υπήρξε επίσης μια μεγάλη βελτίωση στην τεχνική και τακτική ποιότητα των παικτών κάτω των 10 που προέρχονται από τα προγράμματα υψηλής απόδοσης Juniors, αυτών των χωρών. Καθώς η αλλαγή του κανονισμού τίθεται σε ισχύ σε όλα τις χώρες-μέλη της ITF, περιμένουμε να δούμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών κάτω των 10 που παίζουν τένις σε όλο τον κόσμο. "

Ο Πρόεδρος της ITF Francesco Ricci Bitti, δήλωσε: «Η αλλαγή του κανονισμού είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για το τένις. Το Tennis10s βελτιώνει τον τρόπο που εισάγουμε το τένις στα μικρά παιδιά και ακολουθεί παρόμοιες αλλαγές που έγιναν σε άλλα αθλήματα. Είναι υπέροχο να βλέπουμε ήδη τόσο σημαντικά αποτελέσματα, όσον αφορά την αύξηση της συμμετοχής. "

Λεπτομέρειες σχετικά με την αλλαγή του κανονισμού και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Tennis10s μπορείτε να βρείτε: ITF’s Tennis10s website: www.tennis10s.com
 Πηγή: tennisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου