Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

300 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής

Μέχρι τον Μάρτιο του 2012 θα δημοσιευτεί η προκήρυξη πρόσληψης εκπαιδευτικών (Δασκάλων και Νηπιαγωγών) Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ η διενέργεια του γραπτού διαγωνισμού θα γίνει μετά το Πάσχα.
Oπως αναφέρουν στην «Εργασία» πηγές του υπουργείου Παιδείας, το αίτημα για τη διενέργεια του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών έχει ήδη διατυπωθεί στο ΑΣΕΠ, αφορά την πλήρωση 300 θέσεων και θα γίνει σε δύο φάσεις, τα έτη 2012 και 2013.

Εντός του Ιανουαρίου θα καθοριστεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα διοριστούν στην πρώτη φάση, δηλαδή τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους το 2013.

Πάντως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο γραπτός διαγωνισμός θα αφορά 282 θέσεις Δασκάλων και 18 θέσεις Νηπιαγωγών και θα μπορούν να λάβουν μέρος οι απόφοιτοι των δύο Τμημάτων Ειδικής Αγωγής Α.Ε.Ι. δηλαδή του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τη διενέργεια του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Aννα Διαμαντοπούλου, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι προωθούνται άμεσα οι διαδικασίες για τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή (κλάδων ΠΕ61 & ΠΕ71) και διευκρίνισε πως οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που αφορούν την ειδική αγωγή θα αυξηθούν.
Το χρονοδιάγραμμα

Η δημοσίευση της προκήρυξης για τις 300 θέσεις εκπαιδευτικών από το ΑΣΕΠ αναμένεται έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ το εικοσαήμερο υποβολής των αιτήσεων θα «τρέξει» μέχρι το τέλος του μήνα.

Στη συνέχεια και με τα ονόματα των συμμετεχόντων στα χέρια του, το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσουν στον καθορισμό των εξεταστικών κέντρων ανά τη χώρα, αλλά και της επιτροπής των καθηγητών που θα βάλουν τα θέματα του διαγωνισμού.
Η εξεταστέα ύλη

Υπενθυμίζεται πως η εξεταστέα ύλη στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1819/19-11-2010 και κατατάσσεται σε δυο θεματικές ενότητες, η εξέταση των οποίων διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες η καθεμία.
Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά την ειδική εκπαίδευση και έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των βασικών γνώσεων των υποψηφίων.
Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά σε ζητήματα γενικής διδακτικής μεθοδολογίας – γενικά παιδαγωγικά θέματα, ανάπτυξη διδακτικών στρατηγικών και στρατηγικών διαφοροποίησης του αναλυτικού προγράμματος.
Το 2012 «μίνι» διαγωνισμός εκπαιδευτικών

Μικρός και στοχευμένος στις ελλείψεις που παρουσιάζουν κάποιες ειδικότητες, θα είναι ο φετινός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας δεν γνωρίζει ακόμη ούτε τις θέσεις ούτε τον χρονικό ορίζοντα δημοσιοποίησης της προκήρυξης, όμως το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς έχει εξαντληθεί ο σχετικός πίνακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετία 2011 – 2013 υπολογίζεται πως θα συνταξιοδοτηθούν πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη κάλυψης περίπου 4.000 θέσεις εκπαιδευτικών για τα σχολικά έτη 2012-13 και 2013-14.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ
ethnos.gr, 7/1/2012
 
Πηγή: disabled

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου