Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η εμφύτευση ενός εμβρύου δεν μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Η εμφύτευση ενός εμβρύου στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) δεν μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού, αλλά σίγουρα μειώνει το ποσοστό των ζευγαριών που αποκτούν δίδυμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της μητέρας και των κυημάτων.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση παραδοσιακά έχει σχετιστεί με την μεταφορά και εμφύτευση πολλαπλών εμβρύων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες απόκτησης διδύμων και γενικώς πολλαπλών γεννήσεων, αλλά και κινδύνων για την υγεία, όπως ο διαβήτης κύησης, ο πρόωρος τοκετός και η εγκεφαλική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, η διαρκής βελτίωση της επιστήμης αλλά και των ιατρικών μηχανημάτων έχουν συντελέσει στην αύξηση των γεννήσεων, ενώ η μεταφορά ενός εμβρύου σε νεαρές γυναίκες πλέον στέφεται με επιτυχία, ως προς την απόκτηση απογόνου.

Η Δρ Τζέσικα Κρεσόβικ από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπως εξηγεί με άρθρο της στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility «παλαιότερα οι γιατροί εμφύτευαν έως και έξι έμβρυα, προκειμένου να επιτευχθεί κύηση. Σύμφωνα όμως με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής πλέον δεν χρειάζεται η εμφύτευση περισσοτέρων από δύο εμβρύων σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Τα παιδιά που έχουν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση αναλογούν στο 1% των γεννήσεων ετησίως, αλλά η IVF ευθύνεται για το 17% των διδύμων γεννήσεων.»

Η ερευνήτρια εξηγεί ότι από το 2004 στην Κλινική που διευθύνει εφαρμόζεται η πολιτική της μεταφοράς ενός εμβρύου στις γυναίκες κάτω των 38 ετών που υποβάλλονται στον πρώτο κύκλο IVF και έχουν κάποιες ενδείξεις που προδιαθέτουν σε καλό αποτέλεσμα.

Στοιχεία που αφορούν την πενταετία πριν και μετά το 2004 δείχνουν ότι τα ποσοστά γεννήσεων δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν βελτίωση. Πριν την μονή εμβρυο-μεταφορά, το 51% όλων των γυναικών κάτω των 38 ετών είχε κυοφορήσει και αποκτήσει υγιές βρέφος, συγκριτικά με το 56% μετά το 2004.

Η αναλογία των γυναικών με πολλαπλές γεννήσεις έπεσε από το 35% στο 18%.

Μεταξύ των 364 γυναικών που πληρούσαν τα κριτήρια για μονή εμβρυο-μεταφορά, το 65% απέκτησε παιδί και μόνο το 3% απέκτησε δίδυμα.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου