Με σκοπό να καθοριστούν τα επίπεδα ορισμένων σημαντικών περιβαλλοντικών ρύπων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, αρχίζει εντός των ημερών και στην Κύπρο το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα DEMOCOPHES. Στη μελέτη θα λάβουν μέρος παιδιά ηλικίας 6 ως 11 ετών και οι βιολογικές ή θετές τους μητέρες.
Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλά φυσικά και ανθρωπογενή χημικά καθημερινά. Η βιοπαρακολούθηση είναι η εκτίμηση της ανθρώπινης έκθεσης σε περιβαλλοντικά χημικά, χρησιμοποιώντας βιολογικά υγρά (π.χ. αίμα ή ούρα). Αυτή η πληροφορία παρέχει μια εικόνα της ποσότητας ενός χημικού που πράγματι έχει απορροφηθεί από το σώμα. Η έκθεση σε τέτοια χημικά δεν καταλήγει απαραίτητα σε ανάπτυξη αρρώστιας στον άνθρωπο, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως εκτίθενται τα άτομα και σε ποιο βαθμό.
Η πρόληψη και η προφύλαξη βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένας από τους κύριους στόχους είναι να ενδυναμωθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω πολιτικές πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Οι μελέτες βιοπαρακολούθησης είναι επίσης χρήσιμες για να αξιολογηθούν οι πολιτικές υγείας και η ανάπτυξη νομοθετικών μέτρων που θα εφαρμοστούν με στόχο την ελάττωση της ρύπανσης. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της εισαγωγής αμόλυβδης βενζίνης αφού επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι ο μόλυβδος προκαλούσε ανεπιθύμητες εκδηλώσεις στο νευρικό σύστημα. Η επίπτωση του μέτρου αυτού ήταν η ταχεία μείωση των επιπέδων μολύβδου στο γενικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση του σχετικού κινδύνου.
Η εθνική μελέτη της Κύπρου συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία και συντονίζεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Είναι μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και που εμπλέκει πολλές χώρες της Ευρώπης, με σκοπό να καθορίσει τα επίπεδα αναφοράς των χημικών αυτών (υδράργυρος, κάδμιο, κοτινίνη και φθαλικοί εστέρες) στο γενικό πληθυσμό.
Ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να είναι πηγή καδμίου, υδραργύρου και φθαλικών εστέρων είναι το ρύζι, το κρέας, τα εντόσθια – κάδμιο, τα άγρια μανιτάρια, τα ψάρια / θαλασσινά, η πραλίνα φουντουκιού, το έτοιμο φαγητό, τα δημητριακά και η σοκολάτα. Οι φθαλικοί εστέρες χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές σε προϊόντα PVC, π.χ. καλύμματα τοίχου και δαπέδου.
Από πλευράς Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας συντονιστής είναι ο Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Βοηθός Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ο Δρ Χατζηπαναγής είναι ευρέως γνωστός για τις συνεχείς προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε θέματα υγείας των παιδιών μέσα από τη συγγραφή βιβλίων, οργάνωση σεμιναρίων, συμμετοχή του σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, καθώς επίσης και μέσω της ιστοσελίδας paidiatros.com. Είναι επίσης ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας του Παιδιού. Από πλευράς Γενικού Χημείου του Κράτους, συντονίστρια είναι η Δρ Ανδρομάχη Κατσονούρη, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Βιοπαρακολούθησης του Ανθρώπου. Η Δρ Κατσονούρη είναι Εθνικό Σημείο Επαφής της Κύπρου για τη Βιοπαρακολούθηση του Ανθρώπου και Σημείο Επαφής του Υπουργείου Υγείας για το Περιβάλλον και την Υγεία. Είναι Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας του Παιδιού. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας για τρόπους προστασίας των παιδιών από την έκθεση τους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που είναι επικίνδυνοι για την υγεία. Έχει μακρόχρονη πείρα στην έρευνα.
Η μελέτη αυτή είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντική και για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την έκθεση σε ρύπους με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή.
Πηγή: sigmalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου