Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Βόλτα στον Κέδρινο Λόφο!!

Η συντριπτική πλειοψηφία από τα λίγα τετραγωνικά πράσινου που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης ανήκει στον Κέδρινο Λόφο ή στο Σέιχ Σου, όπως ονομαζόταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το δάσος καταλαμβάνει τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι το δρόμο Επταπυργίου - Ασβεστοχωρίου και η ιστορία της δημιουργίας του είναι τόσο περιπετειώδης όσο περιπετειώδεις είναι η πορεία και η παρουσία του στο χρόνο.

Οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές για το περιαστικό δάσος μάς γυρίζουν πίσω στα χρόνια του Βυζαντίου και αναφέρουν την ύπαρξη πηγών, ποταμών και πυκνού δρυοδάσους. Οι αρχές του 20ου αιώνα βρίσκουν το δάσος υποβαθμισμένο εξαιτίας της συνεχούς ξύλευσης, της υπερβόσκησης, της εκχέρσωσης και γι'αυτό το λόγο η πολιτική ηγεσία καλείται να λάβει μέτρα. Το 1921, 1.300 στρέμματα στην περιοχή "Χίλια Δέντρα" κηρύσσονται αναδασωτέα. Η αναδάσωση ξεκινά το 1929 από καθηγητές και φοιτητές της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ και συνεχίζεται και μεταπολεμικά, με αποτέλεσμα να φυτευτούν συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια δέντρα σε διάστημα 60 χρόνων.
Σήμερα, το δάσος που βρίσκεται στις πλαγιές του Κέδρινου Λόφου έχει έκταση 30.000 στρέμματα και αποτελείται από κωνοφόρα κυρίως είδη.

Ζωολογικός κήπος
Πόσα παιδάκια της εποχής μας έχουν δει από κοντά ζώα όπως γαϊδουράκι, πρόβατο ή πτηνά όπως χήνες και παγώνια; Στο ζωολογικό κήπο, που λειτουργεί στον Κέδρινο Λόφο από το 1987, φιλοξενούνται διάφορα θηλαστικά και πτηνά της ελληνικής πανίδας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εξής επτά ομάδες έμβιων όντων: τα υδρόβια πτηνά, τα σαρκοφάγα θηλαστικά, τα μηρυκαστικά, τα αρπακτικά πτηνά, τα εκτρεφόμενα πτηνά, τα φυτοφάγα μονογαστρικά και τα ωδικά πτηνά. Όσον αφορά τα θηλαστικά, οι μικροί (και μεγάλοι) επισκέπτες μπορούν να δουν αρκούδες, λύκους, αλεπούδες, αγριόχοιρους, ζαρκάδια, ελάφια, αγριόγατες, μυοκάστορες και κουνέλια. Ροδοπελεκάνοι, αργυροπελεκάνοι, λευκοπαργοί, βουβόκυκνοι, πρασινοκεφαλόπαπιες, φραγκόκοτες, διάφορα είδη φασιανών, παπαγάλοι, μπούφοι, ποντικοβαρβακίνες, αετοβαρβακίνες, ξεφτέρια, φιδαετοί, χρυσαετοί, όρνια και κίσσες συνθέτουν τη λίστα με τα πτηνά του ζωολογικού κήπου.
Στους χώρους του ζωολογικού κήπου λειτουργούν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Σπίτι των Ερπετών.
Το Σέιχ Σου, που στα τούρκικα σημαίνει το "νερό του Σεΐχη", οφείλει το όνομά του σ' ένα νεκρικό μουσουλμανικό μνημείο και στο κτίσμα μιας πηγής, τα απομεινάρια της οποίας υπάρχουν ακόμη στην περιοχή "Χίλια Δέντρα".

Πηγή: Exclusive family, Μάρτιος 2011. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό μας αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου