Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Βιβλίο: Το Παραμύθι της Μουσικής


Μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό όμως την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή.


Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή με τον καιρό θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί.
Όμως η Θεοδώρα μόνο μουσικό μπορεί να πάρει. Κι αρχίζουν να καταφτάνουν μουσικοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η απόφαση είναι δύσκολη. Έχει μόνο τρεις μέρες και τρεις νύχτες για ν’ αποφασίσει.

Το Παραμύθι της Μουσικής θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ιστορία που να αφορά κάθε τέχνη. Αν στεγάζεται κάτω από την σκέπη του παραμυθιτικού λόγου είναι γιατί αυτή είναι φτιαγμένη από ουρανό που επιτρέπει ανεμπόδιστα το φως του να διεισδύσει στην καρδιά του ανθρώπου.

Ο μύθος αποτελείται από μια διαδοχική σειρά ανατροπών που οδηγούν διαρκώς σε νέες συνθήκες ανοίγοντας λίγο λίγο το δρόμο προς το παράδοξο και ακατανόητο μυστήριο της ύπαρξης, ταυτόσημο της ουσίας της, δηλαδή της αγάπης.

Η παραίτηση από την αψεγάδιαστη τελειότητα παράλληλα με την αποδοχή της ανθρώπινης αδυναμίας θα φέρει στον κόσμο την Θεοδώρα από τους μέχρι τότε άτεκνους ηλικιωμένους γονείς της.

Η αποδοχή της τυφλότητας από την ίδια την Θεοδώρα θα αναπτύξει τα άλλα της χαρίσματα σε τόσο αξιοθαύμαστο βαθμό ώστε η αδυναμία της να μεταποιηθεί σε φωτεινή δύναμη που θα την κάνει σοφή. Η αναπτυγμένη της ακοή που την οδηγεί στην στενή σχέση της με την μουσική θα δημιουργήσει μέσα της την ταύτιση: μουσική-έρωτας-γάμος, με αποτέλεσμα να ζητά να παντρεφτεί μουσικό όταν έρχεται η ώρα του γάμου.

Η γνωριμία της με τις μουσικές ποικιλλίες της Μεσογείου, -καθώς περνούν ως υποψήφιοι γαμπροί οι μουσικοί-, αναδεικνύει την διαφορετικότητα των ανθρώπων, των μουσικών, των πολιτισμών.

Όταν αναχωρούν οι μουσικοί για τις πατρίδες τους αφήνουν δώρο στο ζευγάρι τα μουσικά τους όργανα και παίρνουν μαζί τους το μεγάλο δώρο που τους έκανε η αρχοντοπούλα, τη σοφία της: "...πως από μόνη της η μουσική, όπως ίσως κάθε τέχνη, δεν είναι αρκετή για να κερδίσεις μια καρδιά αν δεν την αγαπάς αληθινά..." Έτσι, ο μουσικός διάλογος μέσα στο παραμύθι, -η οικείωση του ξένου δηλαδή-, είναι αυτός που οδηγεί αφενός στην κατανόηση των πολιτισμών των γειτονικών λαών, αλλά και στην αυτογνωσία της δικής μας πολιτιστικής ταυτότητας και εν τέλει... της καρδιάς μας."

(Το βίντεο είναι από τη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με αφορμή την ομώνυμη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.)

Το παραμύθι της Μουσικής
Από 9 ετών
Συγγραφέας: Νευροκοπλή Βασιλική 
Εικονογράφος: Ανδρικόπουλος Νικόλας 
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος Έκδοσης: 2008 
Αριθμός Σελίδων: 51 
ISBN: 960-14-1774-5 

Βιογραφικά της συγγραφέα:
Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968. Το 1999 εκδίδεται το θεατρικό μονόπρακτο «Εγώ ο Άλλος» από τις εκδόσεις Νησίδες. Το 2005 οι στίχοι δύο τραγουδιών, «Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς» και «Χελιδόνισμα», περιλαμβάνονται στο cd «Εξορία» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη των εκδόσεων Εν Χορδαίς. Το 2007 κυκλοφόρησε το παραμύθι «Αν τ` Αγαπάς Ξανάρχονται», από τις εκδόσεις Λιβάνη. (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, και Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό «Διαβάζω».)

Άλλα βιβλία της:
Από τον Εκδοτικό Οίκο Α. Α. Λιβάνη κυκλοφορούν:
Και τι θα πει σ' αγαπάω; Για ηλικίες: Από 3 Μέχρι 6
Το μοναδικό φιλί Για ηλικίες: Από 6 Μέχρι 9
Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται Για ηλικίες:Από 5 Μέχρι 8

Πηγή: kilkistoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου