Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και νοσοκομεία.. από το κθβε

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του πολιτική παρουσιάζει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2010 – 2011.

Τα δύο απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το τρίτο σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ

➢ ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΣΕΒΑΧ.gr για μαθητές E΄& Στ΄ δημοτικού
Έναρξη Προγράμματος: 13 Ιανουρίου 2011 Διάρκεια: 35-40 λεπτά
Πρόκειται για ένα νέο συμμετοχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που η παρουσίασή του διαμορφώνεται από τις επιλογές των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές ζητούν πληροφορίες για τον Οδυσσέα και τον Σεβάχ μέσα σε έναν ιδιότυπο διαδικτυακό χώρο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ntng Οδυσσέας–Σεβάχ gr”, γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού “Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών”, στο οποίο το ΚΘΒΕ συμμετέχει ενεργά με πολλές δράσεις και παραστάσεις.
Ο Σεβάχ ο Θαλασσινός μία από τις τόσες ιστορίες του μεγάλου παραμυθιού «Χίλιες και μια νύχτες» περιγράφει τις περιπέτειες του ήρωα, στις θάλασσες του κόσμου. Η ιστορία του Σεβάχ είναι εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα και το έπος της Οδύσσειας και πολύ μεταγενέστερη.
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και ο θίασος αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς.
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παρουσιάζεται πάντα με διαφορετική σειρά, αφού την εκάστοτε περιπέτεια του Σεβάχ την επιλέγουν κάθε φορά οι μαθητές μέσα από ένα κείμενο οδηγιών που διανέμεται στην αρχή της παρουσίασης.

Συντελεστές του προγράμματος
Σύλληψη-σκηνοθεσία-επιλογή κειμένων: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Ματεντζίδης
Παίζουν: Απόστολος Μπαχαρίδης, Δημήτρης Παπιόπουλος, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέλλα Σμουλιώτη
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Μαρλέν Βερσιούρεν

➢ ΣΟΛΩΜΟΣ – ΣΕΦΕΡΗΣ – ΕΛΥΤΗΣ για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου
Έναρξη Προγράμματος: 13 Ιανουαρίου 2011 Διάρκεια: 35 -40 λεπτά
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνεχίζει να εστιάζει στην ελληνική ποίηση.

Ο εθνικός μας ποιητής και οι δύο βραβευμένοι με το νόμπελ λογοτεχνίας ποιητές μας ζωντανεύουν μέσα από τις φωνές τεσσάρων ηθοποιών οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό και προσκαλούνται στην Ελλάδα για να μελετήσουν και να παρουσιάσουν θεατροποιημένα ποιήματα των τριών ποιητών στις χώρες τους.
Ένα παράλληλο σενάριο δράσης γύρω από τη λογοτεχνία και τις αναζητήσεις της εκτυλίσσεται ταυτόχρονα.
Παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα ποιήματα: Διονύσιος Σολωμός – «Η γυναίκα της Ζάκυνθος», «Το αηδόνι και το γεράκι» & «Το όνειρο», Γιώργος Σεφέρης -«Νιζίνσκυ», «Ο έφηβος» & «Ο τόπος μας είναι κλειστός», Οδυσσέας Ελύτης -«Το φωτόδεντρο» & «Άξιον εστί: Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες»
Οι παραστάσεις-παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και ο θίασος αποτελείται από τέσσερις ηθοποιούς.
Στην αρχή του προγράμματος όπως και κατά τη διάρκειά του, διανέμεται έντυπο υλικό, το οποίο διευκολύνει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το δρώμενο και να συμμετέχουν σε αυτό. Στη λήξη, υπάρχει η δυνατότητα απαντήσεων σε τυχόν απορίες των μαθητών.

Συντελεστές του προγράμματος
Σύλληψη-σκηνοθεσία-επιλογή κειμένων: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Ματεντζίδης
Παίζουν: Απόστολος Μπαχαρίδης, Δημήτρης Παπιόπουλος, Δέσποινα Σαρόγλου, Στέλλα Σμουλιώτη
Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Μαρλέν Βερσιούρεν

➢ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ για παιδιά 5 έως 12 ετών
Έναρξη Προγράμματος: 14 Ιανουαρίου 2011 Διάρκεια: 35 -40 λεπτά
Στη διαρκή αναζήτηση της αγάπης που ολοένα στις μέρες μας απομακρύνεται από τον κόσμο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει φέτος στους χώρους των νοσοκομείων θεατροποιημένα αποσπάσματα σε ελεύθερη απόδοση από τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.
Το γνωστό κείμενο του γνωστού συγγραφέα διασκευάζεται – προσαρμόζεται για παιδιά και παρουσιάζεται ως θεατρικός μονόλογος. Στη διασκευή τηρούνται οι κεντρικοί αρμοί του έργου ώστε να μην αλλοιώνεται η δομή του.
Ο ηθοποιός υποδύεται τρεις ρόλους: τον ρόλο του συγγραφέα, του πιλότου και του αφηγητή, ενώ ο Μικρός Πρίγκιπας εμφανίζεται μόνο μέσα από τις ζωγραφιές τις οποίες έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο ηθοποιός. Το κείμενο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ μιλάει για το παιδί και τον κόσμο της φαντασίας του, για την ουτοπία, το όνειρο και τα οράματα του. Πρόκειται για ένα έργο που γεννάει και θα γεννάει πάντα την ελπίδα για το μέλλον, όποτε και σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν παιχτεί.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά (κάθε 10 περίπου ημέρες) στα 5 Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν κλινικές στις οποίες νοσηλεύονται παιδιά από 5 έως 12 ετών.

Συντελεστές του προγράμματος
Σύλληψη-σκηνοθεσία- διασκευή-ελεύθερη απόδοση: Νίκος Βουδούρης
Διαμόρφωση-προσαρμογή κειμένου: Πέτρος Φραγκόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μπάμπης Ματεντζίδης
Παίζει: ο Πέτρος Φραγκόπουλος

Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής του προγράμματος: Μαρλέν Βερσιούρεν (τηλέφωνα επικοινωνίας : 2310 270398, 2310 266 039 // 6945 217393)

Τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα προσφέρονται δωρεάν.

Πηγή: Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου