Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Η παιδική παχυσαρκία σε... δίαιτα

Στην Αργυρούπολη, τα παιδιά μαγείρεψαν υγιεινά πιάτα με τη βοήθεια σεφ και «σκάλισαν» μελιτζάνες και κολοκύθες δημιουργώντας νόστιμα και θρεπτικά... «γλυπτά». Στην Κόρινθο, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων έστησαν μία υπαίθρια λαϊκή αγορά στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και προσέφεραν στους περαστικούς λαχανικά και ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα οφέλη τους. Στο Πέραμα, τα πιτσιρίκια του Ά παιδικού σταθμού φύτεψαν έναν λαχανόκηπο στην αυλή του σχολείου τους και στην Αμφισσα τα παιδιά των νηπιαγωγείων στόλισαν για τις γιορτές το χριστουγεννιάτικο... φρουτο-λαχανό δεντρο.
Το πρόγραμμα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας «Παιδειατροφή by EPODE», σε μία προσπάθεια να αλλάξει ριζικά ο καθημερινός τρόπος ζωής των παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών και των οικογενειών τους για να περιοριστεί η σύγχρονη... επιδημία της παχυσαρκίας, προωθεί την υγιεινή διατροφή και τη φυσική άσκηση μέσα από μία σειρά ευχάριστες δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Τα παιδιά παίζουν, ζωγραφίζουν, μαγειρεύουν, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και άλλες πρωτότυπες εκδηλώσεις και κυρίως μαθαίνουν τι πρέπει να τρώνε.

Το πρόγραμμα «Παιδειατροφή» εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012 και μέσα σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι θα έχουν επηρεαστεί 2 εκατομμύρια Ελληνες. Υλοποιείται μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, που αποσκοπούν στην προώθηση συγκεκριμένων μηνυμάτων και διαρκούν έξι μήνες. Η νέα θεματική ενότητα για το πρώτο εξάμηνο του 2011 επικεντρώνεται στην εύκολη, υγιεινή και οικονομική διατροφή. Στόχος είναι να έρθει στο προσκήνιο η αξία της μαγειρικής και του σπιτικού φαγητού. Κατόπιν και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος θα ακολουθήσουν δραστηριότητες με θέμα τα ψάρια, το οικογενειακό τραπέζι, το νερό και τα επιδόρπια. Αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν 13 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Αντικείμενο μελέτης
Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος «Παιδειατροφή», κ. Λέτα Ψάλτη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων συλλέγονται κάποια στοιχεία, τα οποία στο τέλος θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης, ώστε να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Η παιδική παχυσαρκία, όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, είναι μία επείγουσα υπόθεση, καθώς 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο.

Οι παιδικές συνήθειες μας ακολουθούν και στο μέλλον

Από νωρίς ισορροπημένη διατροφή

Για... γερά παιδιά από κούνια, η σωστή διατροφή θα πρέπει να ξεκινά από τη γέννησή τους, σύμφωνα με την επιστημονική σύμβουλο του «Παιδειατροφή» και κλινική διατροφολόγο - διαιτολόγο, κ. Χριστιάνα Παυλίδου, η οποία επισημαίνει την αξία του θηλασμού. «Οι συνήθειες που αποκτά το παιδί από μικρό είναι και αυτές που συνήθως διατηρεί και στην ενήλικη ζωή του, οπότε είναι σημαντικό να το μάθουμε να τρώει ισορροπημένα. Μία ισορροπημένη διατροφή στην παιδική ηλικία θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, βασισμένη σε ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής με λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο, ενώ έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση ψαριού και λευκού κρέατος, αντί της συνεχούς κατανάλωσης κόκκινου κρέατος».

Ακόμη, η κ. Παυλίδου μάς συμβουλεύει πως δεν θα πρέπει να απαγορεύουμε κατηγορίες τροφών, γιατί αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, αλλά να μάθουμε το παιδί να τρώει με πρόγραμμα τις πιο λιπαρές και σακχαρούχες τροφές. Το «κλειδί» για την αποφυγή της παιδικής, αλλά και της ενήλικης παχυσαρκίας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο, είναι ο συνδυασμός φυσικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής. Και καταλήγει πως για να μη φθάσουν οι γονείς στο σημείο να ανησυχούν εάν το παιδί τους είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, θα πρέπει οι ίδιοι να λειτουργούν ως πρότυπα και να καταναλώνουν τουλάχιστον ένα γεύμα μαζί με το παιδί σε ηρεμία. Βασικό είναι να καταναλώνονται 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα μέσα στη μέρα, που να αποτελούνται από ισορροπημένα πιάτα.

Συμμετοχή
Σε 40 πόλεις έως το 2012

Αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας εφαρμόζονται ήδη σε 246 πόλεις στη Γαλλία, σε 38 πόλεις στην Ισπανία, σε 16 πόλεις στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Αυστραλία. Στη χώρα μας συμμετέχουν 13 πόλεις (Αγία Παρασκευή, Αμφισσα, Ανάβυσσος, Αργυρούπολη, Γαλάτσι, Θήβα, Κηφισιά, Κόρινθος, Μαρούσι, Ν. Φιλαδέλφεια, Παλαιό Φάληρο, Πέραμα, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), αλλά μέχρι το 2012 εκτιμάται ότι αυτές θα γίνουν 40. Πρώτη η Γαλλία ξεκίνησε τέτοιο πρόγραμμα, το λεγόμενο «EPODE» (ακρωνύμιο των λέξεων Μαζί Προλαμβάνουμε την Παιδική Παχυσαρκία) και ανέπτυξε όλη τη μεθοδολογία, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος, το φαγητό εμφανίζεται ως πηγή ευχαρίστησης, ενώ καμία τροφή δεν «στιγματίζεται».

Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε στο ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού όσο νωρίτερα γίνεται, έτσι ώστε να βρίσκεται σε μια ηλικία που να μπορεί να αλλάξει τις συνήθειές του. Πιο κρίσιμη ηλικία κρίνεται αυτή των 5-12 ετών.

ΡΟΥΛΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στο Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου