Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ένα δώρο με πραγματική λαχτάρα…

Τώρα που ο καταναλωτισμός μάς τα δίνει όλα κάθε μέρα

Κάποτε περιμέναμε με λαχτάρα τα Χριστούγεννα για να πάρουμε το δώρο μας. Κάτι ξεχωριστό, κάτι πρωτότυπο, κάποιο δώρο που το περιμέναμε εδώ και καιρό.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 
στην πραγματικότητα εκείνο που ζητούν είναι την αγάπη των γονιών τους, μια μεγάλη αγκαλιά, ένα ζεστό χαμόγελο, και την αποδοχή τους…

Κάποτε ζούσαμε τη μαγεία των Χριστουγέννων. Το στολισμένο δέντρο στην καρδιά της πρωτεύουσας, τους δρόμους με τα φωτεινά λαμπάκια, τις στολισμένες βιτρίνες στις άλλοτε πολυσύχναστες οδούς, στη Λήδρας και την Ονασαγόρου.

Κάποτε περιμέναμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για να πάρουμε τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη, τους θείους και συγγενείς, τη γιαγιά και τον παππού.

Τώρα μας έμεινε μόνο η αναπόληση… Για εκείνες τις παλιές, όμορφες, χαρούμενες στιγμές των παιδικών μας χρόνων, που κανένα από τα σημερινά παιδιά δεν μπορεί να τις νιώσει όπως τις νιώθαμε εμείς.

Η ομορφιά των παιδικών μας γιορτών, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έχει τη μυρωδιά της οικογενειακής θαλπωρής και της σύνδεσης με τους ανθρώπους που αγαπούσαμε πραγματικά και όχι με τα υλικά, τα καταναλωτικά αγαθά.

Σήμερα τα περισσότερα παιδιά ζουν μέσα στον άκρατο, τον υπέρμετρο καταναλωτισμό, 365 μέρες το χρόνο. Έχουν ό,τι ζητήσουν, όταν και όποτε το ζητήσουν. Άραγε τι να θέλουν τα Χριστούγεννα; Περισσότερα και καλύτερα δώρα; Περισσότερα χρήματα ή περισσότερη σημασία και αγάπη;

Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε και να παραδεχθούμε ότι σήμερα τα παιδιά μας, από τα οποία τα περισσότερα είναι και κακομαθημένα και τα έχουν όλα, εξαρτούν την αγάπη μας από τα πόσα υλικά παίρνουν από εμάς. Ο καταναλωτισμός έχει παγιδεύσει κυριολεκτικά τα παιδιά, τα έχει κάμει ανικανοποίητα. Τους δίνεις ένα δώρο και θέλουν δεύτερο. Τους δίνεις το δεύτερο, όπως το ήθελαν, και ζητούν τρίτο και τέταρτο. Και πάλι από την αρχή.

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των γονιών και των οικογενειών τους. Όταν ξέρουν ότι ο πατέρας και η μητέρα κρατούν λεφτά και θα ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη τους -όσο παράλογη κι αν ακούγεται- για να χρυσώσουν το χάπι της παραμέλησης και των χαμένων ωρών μακριά τους, τότε θα ζητήσουν και τα πιο παράλογα. Στην πραγματικότητα εκείνο που ζητούν τα παιδιά είναι την αγάπη των γονιών τους, μια μεγάλη αγκαλιά, ένα ζεστό χαμόγελο, και την αποδοχή τους. Τίποτε άλλο.

Αφήστε κατά μέρος τα ψέματα…

§ Γι’ αυτό, λοιπόν, αφήστε κατά μέρος τα ψέματα, τις δικαιολογίες, τα στείρα επιχειρήματα «δεν έχω χρόνο, εργάζομαι πολλές ώρες, δεν μπορώ» και ασχοληθείτε πραγματικά με τα παιδιά σας, έστω τις μέρες των γιορτών.

§ Εξαντλήστε όλες, μα όλες τις κοινές δραστηριότητες, επιδιώκοντας τη σύνδεση μαζί τους.

§ Αφήστε για μια χρονιά μακριά τις υπερβολές, τις καταναλωτικές υπερβολές. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν παιδιά που εξαρτώνται από το φαγητό του συσσιτίου για να ζήσουν.

§ Μειώστε τα δώρα που τους χαρίζετε. Ένα δώρο, ένα σημαντικό δώρο, είναι ό,τι καλύτερο για το κάθε παιδί. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να διαλέξουν εκείνο το ένα, το μοναδικό δώρο που λαχταρούσαν περισσότερο όλη τη χρονιά και όχι τα πολλά και ανώφελα δώρα.

§ Προσφέρετε στα παιδιά σας τη χαρά και την πολυτέλεια -ναι την πολυτέλεια- να σας δουν μαζί για κάποιες μέρες σε οικογενειακές στιγμές, χαλαρωμένους και ξεκούραστους, πραγματικά ξεκούραστους, μακριά από τα τεράστια και απρόσωπα shopping centres, τα meetings εργασίας, τα lunches και τα dinners. Φτάνει πια!

§ Επιτρέψτε στα παιδιά σας να στολίσουν το παιδικό δωμάτιό τους όπως πραγματικά θέλουν και όχι όπως επιτάσσει η μόδα και εσείς.

§ Πάρτε τα από το χέρι και χαθείτε στους γιορτινούς δρόμους της πρωτεύουσας και των άλλων πόλεων.

§ Επιτρέψτε τους να βγουν με τα γειτονόπουλα -πολλά φτωχότερα παιδιά το συνηθίζουν ακόμη- να πουν τα κάλαντα στις γειτονιές.

§ Διαβάστε τους χριστουγεννιάτικα παραμύθια, εκείνα τα υπέροχα παραμύθια που είναι πάντοτε διαχρονικά.

§ Φτιάξτε μαζί τους χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ανοίξτε μια ζαχαροπλαστική και πειραματιστείτε. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα θα «μυρίσουν» το σπίτι και την… καρδιά σας με γιορτινή ατμόσφαιρα.

§ Φτιάξτε από νωρίς -με τη συνεργασία των παιδιών- χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους φίλους, τους παππούδες, τους δασκάλους και τους δικούς σας ανθρώπους. Γράψτε λόγια αγάπης και ελπίδας. Όλοι θα εκτιμήσουν το ενδιαφέρον και την έγνοια σας για εκείνους.

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Γενικά περί δώρων…

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη Δρα Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια, Nευροψυχολόγο, που εδρεύει στην Ελλάδα, «ένας μεγάλος πειρασμός στην αγορά δώρου είναι η υπερβολική ανάλυση σχετικά με τον άνθρωπο που θα λάβει το δώρο αλλά και το ίδιο το δώρο. Όταν κανείς μπει στη σύνθετη λογική τού να λάβει υπόψη όλες τις πιθανές παραμέτρους τού "τέλειου δώρου", το πιθανότερο είναι ότι θα μπλεχτεί στο λαβύρινθο όλων των διαφορετικών παραμέτρων και τελικά δεν θα διαλέξει καλό δώρο, απλώς θα εκνευριστεί. Το να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας και το καλό μας γούστο μερικές φορές είναι υπεραρκετό».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, «αν θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητά σας στην προσφορά δώρων στους αγαπημένους σας, βάλτε λίγη προσπάθεια στο να διαλέξετε δώρα που γίνονται όλο και πιο παράξενα και διεγείρουν την περιέργεια και τη φαντασία του παραλήπτη. Για να διαλέξετε φανταστικά, παράξενα, μοναδικά δώρα, αλλάξτε τα συνηθισμένα καταστήματα απ' όπου ψωνίζετε. Όση φαντασία και καλή διάθεση και αν διαθέτετε, είναι λίγο δύσκολο να βρείτε κάτι διαφορετικό και μοναδικό σε ένα πολυκατάστημα ή μιαν αλυσίδα καταστημάτων. Αυτά τα καταστήματα προσφέρουν δώρα "του μέσου όρου", τίποτα πολύ ιδιαίτερο που δεν θα άρεσε στους περισσότερους. Παρόλο που αυτά τα δώρα είναι όμορφα, καλόγουστα ή/και χρηστικά, ωστόσο δεν έχουν τη σφραγίδα της μοναδικότητας ή την ιδιαιτερότητα που θα κάνει τον παραλήπτη τους να μείνει με ανοιχτό το στόμα».

Προτείνει η Δρ Βάρβογλη: «Για να βρείτε αυτό το "κάτι άλλο", καλό θα είναι να οργανωθείτε. Ξεκινήστε με μια λίστα των ατόμων στα οποία επιθυμείτε να κάνετε δώρο (προσέξτε! Θέλετε, όχι "πρέπει") και οργανωθείτε χρονικά. Μπορείτε να αναζητήσετε ωραίες ιδέες στο διαδίκτυο, σε μικρά τοπικά καταστήματα, σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, για να βρείτε δώρα που ταιριάζουν στην προσωπικότητα τού παραλήπτη τους. Μπορείτε να συνδυάσετε ένα πιο συνηθισμένο δώρο με κάτι άλλο παράξενο ή απροσδόκητο, ώστε το σύνολο του δώρου σας να είναι πραγματικά εντυπωσιακό».

Πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου