Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τα παιδιά ταξιδεύουν με τον Σταυρό του Νότου στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει ένα περιπετειώδες και γοητευτικό μουσικό παραμύθι, εμπνευσμένο από τον «Σταυρό του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία, έργο-σταθμό στην τραγουδοποιία του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου».
Τα κείμενα υπογράφει η Μαρία Παπαγιάννη

Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα με τη συμμετοχή σπουδαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και χορευτών που απευθύνεται στη φαντασία και την ωριμότητα των παιδιών αλλά και στην ευαισθησία των μεγάλων.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 22, 23, 26, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2011.

«Ο Σταυρός του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία είναι ένα έργο ζωντανό για το δημιουργό του, Θάνο Μικρούτσικο, αφού από την εποχή της σύνθεσης των πρώτων τραγουδιών (1977) μέχρι σήμερα, αλλάζει συνεχώς και είναι η αιχμή του δόρατος της τραγουδοποιίας του. Τα θρυλικά πλέον τραγούδια του συνθέτη που έφεραν τον «μεγάλο ταξιδευτή της ποίησης» κοντά στους νέους αφού τους προέτρεπαν να «χορέψουν πάνω στο φτερό του καρχαρία», να ξεπεράσουν τα όριά τους και να κατακτήσουν το αδύνατο, γίνονται σήμερα το έναυσμα για μια παράσταση γεμάτη μουσικές, παραμύθια και σκηνικά σύμβολα που φιλοδοξεί να συμπαρασύρει και τη νεότερη γενιά σ’ ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας.

Το χριστουγεννιάτικο πολυθέαμα «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (διαμορφωμένης ειδικά για την εκδήλωση, από τον Γιώργο Βαφιά, σαν ένα μεγάλο καράβι), ξετυλίγεται σαν ένα περιπετειώδες παραμύθι που ζωντανεύει επί σκηνής με τρόπο αφηγηματικό και θεατρικό, με μουσική και χορό.

Οι δημοφιλείς συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου – με τον ίδιο, φυσικά, παρόντα και σε ρόλο ερμηνευτή – συνταξιδεύουν με τα κείμενα που έγραψε η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, εμπνευσμένη από τις μαγικές εικόνες που ξεπροβάλλουν από τα κείμενα του Καββαδία αλλά και άλλες, προερχόμενες από γνωστά ναυτικά παραμύθια, ελληνικά και ξένα.

Συντροφιά με τους σπουδαίους παραμυθάδες-τραγουδιστές Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη, Ρίτα Αντωνοπούλου και Άννα Λινάρδου, τους μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο (στα πνευστά) και Νίκο Τουλιάτο (στα κρουστά), τους ηθοποιούς Χρήστο Μαλάκη και Νικόλα Αγγελή αλλά και τις χορογραφίες της Σεσίλ Μικρούτσικου (χορεύουν: Νικολέτα Καρμίρη, Αλεξία Κωστή, Κατερίνα Λιόντου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Δήμητρα Χαραλάμπους και Πέγκυ Ψυχογιού). Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Θάνος Μικρούτσικος. Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Πέτκου. Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας. Σχεδιασμός ήχου: Μπάμπης Μπλαζουδάκης.

Η παράσταση-παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου» εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Ειδικές Εμφανίσεις-Παιδικό Θέαμα.

«Σήμερα θα σου πω μια ιστορία για τη ζωή που είναι σαν τα κύματα. Άλλοτε πάνω κι άλλοτε κάτω. Για τη ζωή που είναι ταξίδι. Υπάρχουν, ξέρεις, εκεί έξω πολλά πλοία που σε περιμένουν να σε πάνε σε άγνωστους τόπους. Πολλά διαφορετικά ταξίδια, πολλές διαφορετικές ζωές όπως οι άνθρωποι που αγαπάς και σε συντροφεύουν στη ζωή σου. Πολλά ταξίδια- περιπέτειες για νά΄χεις να ονειρεύεσαι.

«Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται» έλεγε ένας ποιητής κι αυτούς που δεν άκουσαν ποτέ στη ζωή τους παραμύθια, λέω εγώ. Σ΄ εκείνο το ταξίδι λοιπόν, το πλοίο τους το λέγανε «Τραβέρσο» που πάει να πει να ταξιδεύεις κόντρα στον καιρό, που πάει να πει να τα δίνεις όλα για να ζήσεις το δικό σου όνειρο….». Γράφοντας τις πρώτες λέξεις του μουσικού παραμυθιού «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου», η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη, ήξερε πως έκανε πραγματικότητα μια μεγάλη – «σχεδόν εμμονική» - επιθυμία του Θάνου Μικρούτσικου «να κάνει ένα παραμύθι για να παρουσιάσει σε μικρότερα παιδιά τη δουλειά του πάνω στον Καββαδία». Τον «Σταυρό του Νότου» (1979) και τις «Γραμμές των Οριζόντων» (1991), έργα-σταθμούς στην τραγουδοποιία του - ίσως και στο έντεχνο νεοελληνικό τραγούδι από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα – που ξεπέρασαν σε κυκλοφορία τα 1.500.000 αντίτυπα.

Info
Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Ημερομηνία: Βραδινές παραστάσεις: Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Δευτέρα 26, Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30. Απογευματινές παραστάσεις: Παρασκευή 23, Δευτέρα 26 & Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 7282333, http://www.megaron.gr/
Τιμές εισιτηρίων: € 14 (Γ’ Ζώνη), € 25 (Β’ Ζώνη), € 35 (Α’ Ζώνη: € 35), € 50 (Διακεκριμένη Ζώνη), Φοιτητικά-Παιδικά: Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνη - Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε

Πηγή: culturenow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου