Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Παιδική Παράσταση: Ιστορίες των 5 Ηπείρων

Από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου  και για όλες τις Κυριακές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου  η ομάδα «Θεατρικό Καραβάνι» θα παρουσιάζει στην τσαγερί «Ζώγια», Κομνηνών 18,  την παιδική παράσταση «Ιστορίες των 5 Ηπείρων».

Πρόκειται για μία πρωτότυπη θεατρική σύνθεση μύθων από τις 5 Ηπείρους με διαρκείς αλλαγές ρόλων, τραγούδια, διαδραστικά στοιχεία, πανανθρώπινα μηνύματα και σαφή παιδαγωγική στοχοθεσία.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας και με την υποστήριξη της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.

Η σκηνοθεσία, η μουσική σύνθεση, η διασκευή των μύθων και η παιδαγωγική επιμέλεια ανήκουν στην Ρένα Αθανασοπούλου, θεατροπαιδαγωγό και δημιουργό με δεκαετή πείρα.

Παίζουν οι ηθοποιοί Ρένα Αθανασοπούλου και Δήμητρα Μακρίνα Σαλμανίδου.

Στην κιθάρα συνοδεύει ο Δημήτρης Κρίστιτς που έχει κατασκευάσει και τα σκηνικά.

Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 11 π.μ. και το εισιτήριο είναι 5 ευρώ μόνο για τα παιδιά, ενώ για τους ενήλικες συνοδούς η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες και κλείσιμο παραστάσεων για σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ανθή Παπαχαραλάμπους στο τηλέφωνο 6978199410.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ :

Πρόκειται για μία σύνθεση μύθων από τις 5 Ηπείρους με αφήγηση και ταυτόχρονη δραματοποίηση διαλόγων.

Η σκηνοθεσία είναι βασισμένη στην διαρκή αλλαγή ρόλων μπροστά στα παιδιά με τη χρήση αντικειμένων, τραγουδιών και ποικίλων ερμηνευτικών αποδόσεων. Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ευέλικτη φύση του θεάτρου, καλλιεργούν τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους και εμπνέονται νέους τρόπους έκφρασης. Απομυθοποιώντας τα παιδιά τα μυστικά του θεάτρου παίρνουν την απαραίτητη απόσταση, ώστε να αναπτυχθεί η κριτική τους σκέψη και η ενεργητική παρακολούθηση να προσφέρει την δημιουργική αφομοίωση των μηνυμάτων του εκάστοτε μύθου.

Οι μύθοι συνδυάζουν εξαιρετικά την απλή και σύντομη δομή μιας ιστορίας με τα διδάγματα μιας σύνθετης φιλοσοφικής και κοινωνικής σκέψης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούν να απευθυνθούν σε πολλές ηλικίες καθιστώντας το είδος διαχρονικό και παγκόσμιο.

Τα παιδιά ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, στην αφρικανική φυλή των Μασάι, στην Κεντρική Αμερική, στην αυστραλιανή ήπειρο, αλλά και στην Ελλάδα μέσα από τις αφηγήσεις του αγαπημένου τους Αισώπου. Στη διαδρομή συναντούν ζώα, ανθρώπους, θεούς και στοιχεία της φύσης που όταν αντιμετωπίζουν εμπόδια αντλούν δύναμη από θετικά συναισθήματα και λύνουν τα προβλήματά τους μέσα από την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό.

Η παιδαγωγική διάσταση της παράστασης νοηματοδοτείται από τον κοινωνικό διδακτισμό των μύθων. Τα παιδιά μέσα από μια διασκεδαστική εμπειρία προβληματίζονται και παίρνουν θέση απέναντι σε σοβαρά θέματα, όπως η αντιμετώπιση του φόβου, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η αξία της τέχνης στη ζωή μας, η σημασία της φιλίας, της οικολογίας και της γενναιοδωρίας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη στοχοθεσία βασίζεται στη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος που βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ομαδικής συνείδησης. Γι' αυτό υπάρχουν διαδραστικά σημεία, όπου τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν στην ιστορία ενισχύοντας την ατμόσφαιρα, λέγοντας την άποψή τους, λαμβάνοντας αποφάσεις και οδηγώντας την εξέλιξη των μύθων.

Πρόκειται για μία παράσταση σχεδιασμένη παιδαγωγικά και αισθητικά με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά την ένωση των λαών όλου του κόσμου μέσα από τα πανανθρώπινα διδάγματα των μύθων τους.

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης παράστασης υλοποιείται μετά από δεκάχρονη εμπειρία στο χώρο θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων.

Σύντομο βιογραφικό της θεατροπαιδαγωγού Ρένας Αθανασοπούλου :

Η Ρένα Αθανασοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της Παιδαγωγικής του Θεάτρου στο ίδιο Τμήμα. Επιπλέον έχει σπουδάσει θέατρο στο Πανεπιστήμιο Freie του Βερολίνου και στην Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης είναι αριστούχος διπλωματούχος μουσικός με πολλές συναυλίες στο ενεργητικό της. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει διδάξει θέατρο στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, σε Δημοτικά Σχολεία και σε πολιτιστικούς συλλόγους. Παράλληλα ασχολείται με διάφορα μουσικοθεατρικά προγράμματα για παιδιά και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και σεμινάρια με θέμα τις θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους σε δασκάλους και καθηγητές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: www.renavox.gr.
 
Πηγή:  ipolistonkosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου