Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«Ανοιχτή Αγκαλιά»: απολογισμός δράσης

Πολλές ήταν, για το 2011 οι δράσεις της οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της οργάνωσης ήταν η υλοποίηση του προγράμματος «Υποστηρίζουμε τη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου, κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών επισπεύτηκε τις περιοχές της Θράκης, της Σαμοθράκης, των Κυθήρων, της Αμοργού, της Κάσου, των Φούρνων, των Λειψών, του Καστελόριζου και της Αστυπάλαιας.

Συνολικά, 174 εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές, από τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ιδιώτες γιατροί και γιατροί από τα Νοσοκομεία ΓΕΝ, ΓΕΣ και ΓΝΑ. έλαβαν μέρος στις εκστρατείες, πραγματοποιώντας συνολικά 12.524 ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στους ενήλικες εντοπίστηκαν, σε μεγαλύτερη συχνότητα, προβλήματα: υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, θυροειδοπάθειας, οζώδους βρογχοκήλης, παχυσαρκίας, αλλά και πολλά ορθοπεδικά προβλήματα.

Τα παιδιά βρέθηκαν να μην αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς τα περισσότερα από αυτά ήταν εμβολιασμένα πλήρως. Ωστόσο, κάποια από αυτά παρουσίασαν προβλήματα στην όραση, κυρίως λόγω της κακής τους θέσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Επίσης, αρκετά παρουσίασαν πρόβλημα παχυσαρκίας.

Οι έφηβοι - σύμφωνα με την έρευνα – καταναλώνουν αρκετές ποσότητες αλκοόλ και στην πλειοψηφία τους καπνίζουν. Μέρος αυτών εμφανίζει «προβληματική» συμπεριφορά με εκδηλώσεις θυμού και επιθετικότητας.

Από την ίδια έρευνα παρατηρήθηκε επίσης ότι ο θεσμός της οικογένειας αντιμετωπίζει κρίση, καθώς η γρήγοροι ρυθμοί ζωής και κατ' επέκταση η πολύωρη απουσία των μελών της οικογένειας, επηρεάζουν την επικοινωνία και τις σχέσεις ανάμεσα στην οικογένεια.

Εκτός από ιατρικές επισκέψεις στις διάφορες περιοχές της χώρας, η οργάνωση «Ανοιχτή Αγκαλιά» πραγματοποίησε επιπλέον και αναπλάσεις νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και δράσεις προσφοράς εξοπλισμού και εργαλείων σε Κέντρα Υγείας και σχολεία.

Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου