Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Νέοι κανόνες περιορίζουν τις επαφές καθηγητών-μαθητών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Αντιμέτωπες με σκάνδαλα και καταγγελίες για καθηγητές, που κάνουν κατάχρηση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, σχολικές Αρχές σε όλες τις ΗΠΑ επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες που θα απαγορεύουν τις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών μέσω κινητών τηλεφώνων ή εφαρμογών όπως το Facebook και το Twitter.

Οι κανόνες αυτοί συμπίπτουν με την εμφάνιση πολλών νέων προβλημάτων για τους εκπαιδευτικούς. Ορισμένοι καθηγητές έχουν υποπέσει σε διαδικτυακά ατοπήματα, δημοσιεύοντας ατυχή σχόλια ή φωτογραφίες σχετικά με το αλκοόλ ή το σεξ. Σε λίγες, ακραίες περιπτώσεις καθηγητές φυλακίσθηκαν για ερωτικές σχέσεις με μαθητές, τους οποίους προσέλκυσαν σε πρώτη φάση, μέσω Διαδικτύου. Οι νέοι, αυστηροί κανόνες προκαλούν, όμως, αντιδράσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, που τονίζουν ότι οι συνάδελφοί τους που κάνουν κακή χρήση των νέων μέσων είναι ελάχιστοι.

Ο Λιούις Χόλογουεϊ, διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Στέιτσμπορο στη Βόρεια Καρολίνα, επέβαλε πρόσφατα νέους αυστηρούς κανόνες, που απαγορεύουν ρητά τις ιδιωτικές ηλεκτρονικές συζητήσεις, αφού πληροφορήθηκε ότι το Facebook λειτούργησε ως μέσον σύναψης σχέσης μεταξύ καθηγήτριας και μαθητή 2ας Γυμνασίου. Η καθηγήτρια συνελήφθη και βρίσκεται προφυλακισμένη.

«Μπορεί να ξεκινήσει σαν μία αθώα συζήτηση και να εξελιχθεί άσχημα, πολύ γρήγορα. Οι μαθητές απειλούνται από τα νέα μέσα και πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους για να τους προστατεύσουμε», λέει ο κ. Χόλογουεϊ, που έχει κλείσει 38 χρόνια ως εκπαιδευτικός.
Πηγή: Καθημερινή με στοιχεία από New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου