Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Θέλουμε τα μνημεία μας να εμπνέουν»

Δεκαέξι εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν φέτος στην Ελλάδα, αλλά πολλοί δεν πήγαν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Το ίδιο και οι Ελληνες. Βλέποντας τα στοιχεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκίνησε πέρυσι τη λήψη μέτρων.

Βήμα πρώτο, η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Οι 117 από τα 170 μνημεία - μουσεία - χώρους δεν είχαν καν τα βασικά. Οπως είπε ο Παύλος Γερουλάνος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η πλειονότητα έχει πλέον φυλλάδια για τους επισκέπτες, νερό, τουαλέτα. Κάποιοι χώροι έχουν περισσότερα, ενώ, μόλις προστεθεί και η ηλεκτρονική ξενάγηση, η Ακρόπολη των Αθηνών και άλλοι χώροι μεγάλης επισκεψιμότητας θα περάσουν στην ανώτατη κατηγορία. "Ο τρόπος που εργαζόμαστε μέσα στην κρίση για να αναβαθμίσουμε τη ζωή μας είναι σημαντικός", τόνισε ο κ. Γερουλάνος. "Θέλουμε τα μνημεία να μας εμπνέουν, να είναι πηγή πλούτου για εμάς, γιατί αποτελούν σημαντικό σημείο της ζωής μας".

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε τα στοιχεία: από πέρυσι μέχρι φέτος, σε συνεργασία ΟΠΑΠ - ΕΟΤ - Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων - Φάρου Τυφλών και Υπηρεσιών του υπουργείου: εκδόθηκαν 169 νέα φυλλάδια, 340 με γραφή μπράιγ σε Ελληνικά και Αγγλικά, λειτουργούν 32 πωλητήρια, δημιουργήθηκαν χώροι και κατασκευάστηκαν νέες πινακίδες αφής για άτομα με προβλήματα όρασης. Σε 80 χώρους γίνονται διαμορφώσεις ,εκπονήθηκαν 36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και έξι μουσεία απέκτησαν δίγλωσσες πινακίδες. Η κ. Μενδώνη και η πρόεδρος του ΤΑΠΑ Μάρθα Σημαντώνη σημείωσαν πως εδώ και μία εβδομάδα εφαρμόζεται σύστημα ηλεκτρονικής πώλησης εισιτηρίων στην Ακρόπολη και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στόχος είναι η γενίκευση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Οι εφορείες αρχαιοτήτων έχουν πλέον δικαίωμα να πωλούν αντικείμενα κατασκευής τους εμπνευσμένα από αρχαιότητες της περιοχής τους. Με νέα υπουργική απόφαση ,σχολεία και δήμοι θα απαλλάσσονται από την καταβολή τους.

Το θέμα με την υπερωριακή αμοιβή των φυλάκων λύθηκε με την υπογραφή σχετικής εγκυκλίου. Στο περιθώριο της συνέντευξης μάθαμε και ότι "καθάρισε" η οδός Τοσίτσα και πλέον η πρόσβαση στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Επιγραφικό Μουσείο είναι απρόσκοπτη.

Αγγελική Κώττη  
 
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου