Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τεστ ούρων συντελεί στην έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας

Ένα τεστ ούρων που διενεργείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ποιες γυναίκες θα εκδηλώσουν τελικά προεκλαμψία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.

Το τεστ εντοπίζει συγκεκριμένα νεφρικά κύτταρα στα ούρα της ασθενούς. Από τις 15 γυναίκες που εκδήλωσαν προεκλαμψία, όλες διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικές στην ύπαρξη των εν λόγω κυττάρων.

Η προεκλαμψία είναι διαταραχή που εμφανίζεται στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από υπέρταση και περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα.

Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο, που παρουσίασαν την εργασία τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 300 γυναίκες.

Ο Δρ Βέρνα Γκάροβιτζ ανέπτυξε ένα τεστ που ανιχνεύει την απόπτωση των νεφρικών ποδοκυττάρων στα ούρα. Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του είχαν και στο παρελθόν διαπιστώσει ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι παρόντα σε ασθενείς με προεκλαμψία.

Στην παρούσα μελέτη, όλες οι γυναίκες που τελικά εκδήλωσαν προεκλαμψία είχαν ποδοκύτταρα στα ούρα τους, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο σε καμιά εκ των 15 που εκδήλωσαν υπέρταση ή των 44 υγιών εγκύων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Αν και το δείγμα της μελέτης είναι μικρό, οι επιστήμονες εξηγούν ότι το τεστ έχει υψηλή ακρίβεια στην πρόγνωση της προεκλαμψίας, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως «καμπανάκι κινδύνου» για τους γιατρούς.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου