Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αλλάζει το Πανεπιστήμιο Gallaudet;

Το Πανεπιστήμιο Gallaudet είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα γνωστό στην κοινότητα των Κωφών, αλλά και σε όσους ασχολούνται με αυτήν. Η Λαμπροπούλου το παρουσιάζει συνοπτικά ως εξής: 
"Το Πανεπιστήμιο Gallaudet που ιδρύθηκε και λειτουργεί στις Η.Π.Α (Ουάσινγκτον) από το 1864, είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στον κόσμο για Κωφούς φοιτητές. Αυτό το Πανεπιστήμιο παρέχει ευκαιρίες για σπουδές σε Κωφούς αλλά και σε ακούοντες, κύρια σε θεωρητικές επιστήμες και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην έρευνα και την προαγωγή της επιστήμης ιδιαίτερα σε θέματα κώφωσης, γλωσσολογίας, ψυχολογίας, επικοινωνίας και νοηματικής γλώσσας. Έχει επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινότητας των Κωφών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο" (Λαπμπροπούλου, Πρώτο εκπαιδευτικό πακέτο επιμόρφωσης: Η κοινωνία και οι Κωφοί. Κοινότητα και κουλτούρα Κωφών, σελ.43).

Το  Gallaudet από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υπήρξε ένα μέρος, όπου οι σπουδαστές μπορούσαν να εκφραστούν ελέυθερα στη φυσική τους γλώσσα, τη νοηματική. Φέτος, για πρώτη φορά σημειώθηκε πολύ υψηλό ποσοστό εγγραφής πρωτοετών φοιτητων που δεν γνωρίζουν την Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα (ASL) και δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με την κουλτούρα των Κωφών.

Το ποσοστό των φοιτητών που προέρχονται από γενικά δημόσια σχολεία (αντί των σχολείων κωφών) έχει αυξηθεί από 33% σε 44% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Επίσης, ο αριθμός των σπουδαστών με κοχλιακό εμφύτευμα έχει διπλασιαστεί (ενέρχονται στους 102) από το 2005. Τέλος, προσφέρονται προγράμματα για υποψήφιους διερμηνείς νοηματικής και για εκπαιδευτικούς.

Αν και η ενσωμάτωση μη χρηστών νοηματικής γλώσσας στο σπουδαστικό πληθυσμό του πανεπιστημίου κρίνεται από πολλούς απαραίτητη για την επιβίωση του ιδρύματος, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του (“hearing-ized”) και απομακρύνεται από την κουλτούρα Κωφών.

"Θέλουμε ένα περιβάλλον νοηματικής, καθώς πόσο συχνά βρίσκονται οι κωφοί μαθητές σε ένα τέτοιο περιβάλλον;" δηλώνει ο Dylan Hinks, πρόεδρος των φοιτητών και προσθέτει "(Το πανεπιστήμιο) είναι ένα μέρος, όπου θέλω να αισθάνομαι άνεση και ασφάλεια στην επικοινωνία μου".

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την αλλαγή (?) του Πανεπιστημίου Gallaudet θα βρείτε στο άρθρο της Washington Post "Gallaudet University adjusts to a culture that includes more hearing students", από όπου προέρχονται και οι πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου